Skadeskjuten regering ska förhandla om pengar till både sjukvården och lantbruket: ”Lamporna kommer att lysa till sena kvällen”

– Det kommer att bli jäkligt tuffa förhandlingar, säger professor emeritus Göran Djupsund. Nu flyttar förhandlingarna in i regeringen igen, efter att Marin satt pli på regeringskollegorna.

Professor emeritus Göran Djupsund tror på tuffa förhandlingar för regeringen.
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
07.12.2022 18:43 UPPDATERAD 07.12.2022 19:20
Professor emeritus Göran Djupsund kommenterar den senaste svängningen inom regeringen, efter att statsminister Sanna Marin (SDP) har meddelat vilka spelregler som gäller för fortsatt regeringssamarbete. Hon sade på en pressträff på onsdagen, att regeringen faller om något parti på nytt går mot den gemensamma linjen, som Centern gjorde i fråga om naturvårdslagen.
– Hon var jäkligt bestämd. Det får inte hända en enda gång till, säger Djupsund, om beskedet från Marin. Undantag är sådana frågor som regeringspartierna har kommit överens om att är samvetsfrågor, som translagen.
När det börjar bli skakigt för ett regeringsparti, det vill säga stödet sjunker och man blir nervös, så brukar Djupsund räkna med 6–10 månader innan det blir avhopp och regeringskris.

ANDRA LÄSER