Kastrering av grisar förbjuds om 13 år – köttfirmans pamp protesterar redan nu

Köttföretaget HK Scan anser att det är fel att förbjuda kastrering av grisar. Vd Juha Ruohola hoppas nästa regering ingriper i lagen om djurens välbefinnande och tillåter kastrering också efter 2036.

HK Scans vd Juha Ruohola kräver att nästa regering häver djurskyddslagens paragraf som förbjuder kastrering av grisar från och med 2036.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
22.03.2023 16:21
Efter åratal av motgångar lyckades regeringen i slutet av valperioden reformera djurskyddslagen. Nytt i lagen om djurens välbefinnande är bland annat förbudet mot kirurgisk kastrering av grisar.
Vd Juha Ruohola vid köttföretaget HK Scan klagar på att beslutet innebär en miljonrisk med tanke på firmans exportmöjligheter. Ruohola uttalade sig i en livesändning för Maaseudun Tulevaisuus. Hans bedömning är att kastreringsförbudet ökar kostnaderna för svinfarmarna och köttindustrin ansenligt.
Enligt Ruohola är det svårare att exportera griskött om grisarna inte har kastrerats. Vid kastreringen elimineras grisarnas testiklar och deras sädesledare skärs av. Den nya lagen förbjuder ändå det här ingreppet från och med 2036.
Fram till det kan kastreringen fortsätta. Nytt är ändå att grisarna måste få smärtstillande medel i samband med ingreppet från det att lagen träder i kraft i januari 2024. Från och med 2028 förutsätts att kastreringen sker under bedövning.
Poängen med kastreringen är att en del av galtarna utvecklar en karaktäristisk lukt om de inte kastreras som unga. Det påverkar inte köttets smak, men kan tära på aptiten, uppger Maaseudun Tulevaisuus.

ANDRA LÄSER