Nu börjar Melodifestivalen

Melodifestivalssäsongen är här. På lördag kväll sänds den första deltävlingen i tävlingen där Sveriges representant till Eurovision Song Contest väljs. Årets programledare är två, Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

Jesper Rönndahl och Farah Abadi leder de sex direktsändningarna av Melodifestivalen.
04.02.2023 19:01 UPPDATERAD 04.02.2023 19:09
Den första deltävlingen hålls i Göteborg, och det hela avslutas i Stockholm 11 mars.
Under sex veckor kommer skåningarna Farah Abadi och Jesper Rönndahl vara programledare för direktsändningarna. Melodifestivalen kan också ses på Yle och Yle Arenan.
Inför den första deltävlingen påminner Abadi och Rönndahl varandra om att sova, dricka vatten – och ha kul.
– Jag tycker att det är det svåraste, att försöka njuta av att man är här. Och tänka ”nu är jag med i Sveriges största tv-program som är det roligaste som finns att göra, så nu ska jag vara här och ha skoj”, säger Abadi.
Hon är veteranen i sammanhanget, och har bland annat jobbat som sidekick till fjolårets programledare Oscar Zia. Trots det blir det inte mycket sång och dans från programledarna, det får de tävlande stå för.
– Jesper kommer att sjunga och dansa lite, men inte mycket, säger Farah Abadi.

Kommer du att göra det?

– Nej. Det finns inget att diskutera, jag kommer inte att göra det. Det står inte i mitt kontrakt. Jag har sagt att jag vägrar, jag dör hellre. Kan vi inte bara låta folk som kan sjunga och dansa göra det, och låta mig göra mitt jobb? säger hon och skrattar.
Jesper Rönndahl tycker att det knepigaste blir att förhålla sig till de förväntningar som kommer med att leda ett program som Melodifestivalen.
– Det svåraste är att skita i dem. Fast det är också ganska lätt, säger han.
Farah Abadis farhågor om att glömma att ha roligt ger han dock inte mycket för.
– När vi står där på scenen och det är 10 000 människor i publiken, då går det inte att ha tråkigt, säger Rönndahl.

Melodifestivalen 2023

Totalt skickades 2 824 låtar in till Melodifestivalen.
28 bidrag antogs och deltar i tävlingen som sänds sex lördagar i rad med final 11 mars.
Upphovspersonerna är totalt 56 män och 18 kvinnor. 26 personer debuterar som låtskrivare.
Av de 47 tävlande artisterna är 16 kvinnor och 31 män. 26 artister debuterar i Melodifestivalen.
11 bidrag har svensk text.
Melodifestivalsturnén startar i Göteborg. De övriga orterna är: Linköping, Lidköping, Malmö, Örnsköldsvik och Stockholm.
Källa: SVT

Vad kostar det?

Men det är inte bara på arenorna som många tar del av de sammanlagt 28 bidragen. Enligt SVT tittar nästan var tredje svensk på Melodifestivalens sändningar.
Det finns också röster som ifrågasätter satsningen. Någon offentlig prislapp för Melodifestivalen finns inte – SVT hänvisar till sekretessen angående avtal med olika samarbetspartners.
Den uppgift som finns kommer från 2019 då vd Hanna Stjärne uppgav att kostnaden var motsvarande cirka 220 000 euro per timme. Det är också den summa som SVT uppger på sin sajt.
Programmet har en ny projektledare i år, Anders Wistbacka. Enligt honom kan man anta att timkostnaden ökar något i år på grund av inflationen, skriver Göteborgs-Posten. Han inflikar ändå att man kunnat göra ”vissa effektiviseringar”.
– Om du räknar kronor per tittare är det ett billigt program, säger Anders Wistbacka till tidningen.
Han tycker kostnaden är rimlig.
– Om du älskar Melodifestivalen är det absolut det. Men det där är egentligen en fråga som hanteras ovanför mig. Jag får en påse pengar och ska göra det bästa av de resurser vi har, säger Wistbacka som tycker att ”underhållning är superviktigt för ett samhälle”.

ANDRA LÄSER