Ukraina fruktar fler ryska angrepp mot elnätet

Ryssland kan komma att rikta ytterligare attacker mot Ukrainas elförsörjning innan nyår, varnar president Volodymyr Zelenskyj.

Pensionären Volodymyr Dubrovslij i Kupiansk, i Charkivregionen, har varit utan elektricitet i fyra månader.
30.12.2022 20:40
I torsdags ljöd bomblarm över hela Ukraina när Ryssland genomförde några av de mest omfattande robotattackerna sedan invasionen inleddes.
Enligt en rapport från ukrainsk militär på fredagsmorgonen hade Ryssland attackerat Ukraina med 85 robotar, 35 luftanfall och 63 raketangrepp under det senaste dygnet, skriver nyhetsbyrån AP.
Ryssland attackerade även 20 samhällen omkring den sönderbombade staden Bakhmut i östra Ukraina och över 25 samhällen i Cherson- och Zaporizjzja-regionerna.
De intensiva robotattackerna orsakade svåra skador på Ukrainas elsystem, som redan var sargat av de många tidigare ryska angreppen.
”Tragiskt nog, beroende på omfattande nätverksskador, så är det svårt för oss att leverera ström till regionerna Charkiv, Kiev, Odessa, Mykolajiv, Cherson och Lviv”, sade det nationella energibolaget Ukrenergos chef.

Zelenskyj manar till uthållighet

I sitt dagliga tal uppmanar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till uthållighet.
– För varje sådan här robotattack närmar sig Ryssland bara återvändsgränden. De har färre och färre robotar, säger Zelenskyj.
Presidenten varnar också för att Ryssland kan komma att genomföra fler attacker riktade mot elnätet.
– Kanske kommer fienden att återigen försöka få oss att fira det nya året i mörker.
På sin Telegramkanal skriver samtidigt Ukrenergo att dess tekniker sliter för att trygga elförsörjningen: ”Varje dag arbetar hundratals anställda för att vi ska få hälsa det nya året med ljus och värme.”

Sköt ned drönare

Ukraina angreps av 16 bestyckade drönare under natten mot fredagen men ska ha lyckats skjuta ner dem alla.
Invånarna i huvudstaden hade uppmanats att ta sig till bombskydd under natten, då flyglarm återigen ljöd över Kiev med omnejd.
Enligt Ukrainas flygvapen rörde det sig om "Irantillverkade kamikazedrönare", rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Sju av dem ska ha riktats mot Kiev, enligt stadens borgmästare Vitalij Klytjko. Två av dem oskadliggjordes "under inflygningen" medan resterande fem sköts ned ovanför huvudstaden. Sprängladdningar från en av dessa ska ha fallit mot en myndighetsbyggnad och krossat fönsterrutor i närheten.
”Ta hand om dig själv och dina nära och kära”, skrev guvernören Oleksij KulebaTelegram, och tillade att luftförsvaret fungerar.
Kievbor tar skydd i en tunnelbanestation under ett flyglarm på torsdagen.

Mer stöd från USA

USA:s president Joe Biden har undertecknat en lunta som bland annat innehåller nytt stöd till Ukraina, värt 47 miljarder dollar. Det är ett tillägg till de 65 miljarder som landet redan skänkt, enligt Bloomberg.
Enligt Bloombergs källor överväger USA också att skänka stridsfordon av typen M2 Bradley till Ukraina.
– Bradleys skulle innebära en rejäl ökning av markstridskapaciteten eftersom den, i princip, är en lätt stridsvagn. Till skillnad från M113 som landet tidigare försetts med, så är Bradley tungt bepansrad med en kraftig 25-millimeterskanon och trådstyrda pansarvärnsrobotar, säger försvarsanalytikern Mark Cancian till nyhetsbolaget, och tillägger att USA har gott om sådana fordon.
Anhelina, till höger, ser på medan räddningspersonal arbetar i resterna av hennes hus i Kiev som förstördes i de omfattande ryska attackerna i torsdags.

ANDRA LÄSER