Insändare som ifrågasätter gynekologbesök skapar hetsig debatt

På söndagen publicerade Österbottens tidning en insändare undertecknad en lärare och teolog. Dagen efter har tidningens chefredaktör fullt upp med att svara på de röster som menar att tidningen gjorde fel när den publicerade insändaren.

Ann-Sofi Berger är biträdande chefredaktör och ansvarig utgivare för ÖT.
08.06.2020 19:30 UPPDATERAD 09.06.2020 10:04
"I Finland uppmanas unga kvinnor att besöka gynekologen. Orsaken är att HPV-virus, förstadiet till livmoderhalscancer, ska upptäckas.
Av denna orsak propageras gynekologbesök som normala företeelser fastän likadana handlingar utanför sjukhuset skulle bli sexuella övergrepp."
Så skriver en teolog och lärare i en insändare till Österbottens tidning ÖT, och fortsätter:
"Att högstadiepojkar tafsar på sina klasskompisar av motsatt kön har kategoriserats som sexuella trakasserier och fick ett uppsving genom #metoo. Detta trots att många pojkar tafsar av vetenskapliga skäl, för att de ska veta hur flickors kroppar känns."
Insändaren går till angrepp dels mot HPV-vaccinering, dels mot att flickor besöker gynekologer. Den har rubriken "Tillägg till #metoo" – efter rörelsen som sedan hösten 2017 uppmanat kvinnor att vittna om de sexuella övergrepp de blivit utsatta för, och att bryta tystnadskulturer.

Chefredaktören: "Jag blev ställd"

Ann-Sofi Berger är biträdande chefredaktör och ansvarig utgivare för ÖT, som publicerade insändaren. När HBL ringer på måndagen säger hon att hon har fullt upp med att svara på den respons som kommit in.
– Ja, det är mycket ståhej nu. Många har hört av sig och tycker att texten är provocerande, säger hon.
Hon ser inte att någon skulle ha hållit med skribenten i sak. Men den respons hon fått är inte uteslutande negativ.
– Det finns även de som tycker att det var bra att det kom fram att det finns personer som tänker så här, säger Ann-Sofi Berger.
När Österbottens tidning tog emot insändaren hörde debattredaktören Kenneth Myntti av sig till Ann-Sofi Berger. Han undrade om den bröt mot tidningens debattregler.
– Vi ansåg att den inte gör det, och att det vore bra om det här inlägget kom fram. För de åsikterna försvinner ingenstans. Det är bättre att vi för debatten i tidningen.

Hur reagerade du själv när du läste insändaren?

– Jag blev förvånad, och höll inte med. Det var en, vad ska man säga, syn på saken som jag inte sett tidigare. Jag blev ställd.
Insändaren innehåller även påståenden som framställs som vetenskapliga, som att en person som aldrig haft sex inte kan bära på HPV-viruset. De påståendena ska ÖT nu följa upp på nyhetsplats, i ett mer objektivt format.

Satte stopp för homofoba opinionstexter

I januari i år valde Ann-Sofi Berger att avsluta en långvarig och hätsk debatt som handlade om homosexualitet.
– Det som är nytt är att jag fattar det publicistiska beslutet att vi helt och hållet sätter stopp för den här typen av debatter som går in på personliga egenskaper och faktiskt kan vara kränkande för människovärdet, sade hon då till Svenska Yle.

Så du tycker inte att den här insändaren kränker flickors och kvinnors värde?

– Det är klart den kan uppfattas som kränkande, men vi tyckte inte den var det när vi läste den i fredags. Och det finns ett värde i att visa att en person som är lärare, som har kontakt med barn och unga i sitt yrkesliv, tycker så här.
Ändå kan det hända att Ann-Sofi Berger sätter punkt för debatten senare, till exempel om någon går till angrepp mot en enskild person.
– Vi är försiktiga med att sätta stopp för debatter innan de tagit fart. Debatten om homosexualitet hade blossat upp om och om igen, därför valde vi att tillfälligt sätta stopp för den.
– Vi vill generellt främja diskussionen i samhället, och tycker det är bra att olika typer av åsikter kommer fram. De finns ju ändå där och frodas i vissa kretsar.
Ändå medger Ann-Sofi Berger att tidningen låter bli att publicera vissa insändare, och att många "gränsfall" också kommer in. Enligt henne var "Tillägg till #metoo" just ett sådant gränsfall.
En österbottnisk lärare ifrågasätter i en insändare flickors behov av gynekologbesök.

ANDRA LÄSER