Näringsminister Mika Lintiläs (C) alkoholbruk har varit föremål för diskussion inom regeringen under den här perioden, skriver Ilta-Sanomat med hänvisning till flera källor nära regeringen. Såväl statsminister Sanna Marin (SDP) som centerordföranden Annika Saarikko ska ha tagit upp saken.
Själv bestrider Mika Lintilä i Ilta-Sanomat att han skulle ha arbetat berusad.
Annika Saarikko minns att hon tagit upp alkoholanvändningen med Lintilä den 15 december i fjol.
– Det var en tuff vecka inom politiken. Jag diskuterade saken med minister Lintilä. Efter det har vi inte behövt återkomma till temat. Samma misstankar har delgetts också mig, säger Saarikko till tidningen.
Hon säger också att hon inte är säker på om Lintilä var berusad den 15 december eller inte. Det var samma dag som riksdagen behandlade elpriset och andra energifrågor. Samma dag hade Lintilä också dragit sig ur kandidaturen för att vikariera Antti Kaikkonen (C) på försvarsministerposten under Kaikkonens föräldraledighet. Lintilä hade varit Saarikkos förslag, men det blev i stället Mikko Savola (C) som tog sig an uppgiften.
Regeringskällor uppger också för Ilta-Sanomat att Lintilä skulle ha uppträtt berusad under regeringens coronaförhandlingar i slutet av sommaren 2020. Han ska då ha uttryckt sig bryskt särskilt mot omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), vilket statsminister Sanna Marin ska ha tagit upp med Centern.
Saarikko uppger att hon diskuterat alkoholbruket med Lintilä också hösten 2020.
– Mellan sommaren 2020 och nu har det kommit fram flera rykten som berör den här saken. Jag har såklart frågat ministern om ryktena, säger Saarikko.
”Ingen förbudslag”
Också Iltalehti skriver i en artikel på fredagskvällen om Lintiläs alkoholbruk. Enligt tidningen ska Lintilä ha varit synbart berusad också då han representerat Finland utomlands. Ett exempel på det ska enligt tidningens källor ha varit en middag som gavs av kung Carl Gustaf och drottning Silvia på slottet i Stockholm förra våren, där också bland annat president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio deltog. Enligt en av de intervjuade ska Lintilä ha varit ”i valborgsstämning”.
Lintilä själv tillbakavisar alla uppgifter om ett överdrivet alkoholbruk.
– Min alkoholanvändning har inte påverkat hur jag skött mitt jobb eller min funktionsförmåga, säger han till Iltalehti.
Avgående talmannen Matti Vanhanen (C) gav på lördagsförmiddagen flankstöd till sin kollega i Yles program Morgonettan. Vanhanen säger att han inte noterat några problem med Lintiläs alkoholbruk.
– Jag har varit kollega med Mika sedan 1999, då han kom till riksdagen, och jag har träffat honom såväl i arbetet i riksdagen som i regeringen. Jag har inte en enda gång noterat att hans arbete skulle ha störts av det här, säger Vanhanen i Morgonettan.
Att Lintilä skulle ha varit berusad och använt ett grovt språk mot regeringskolleger har han inte heller lagt märke till. Vanhanen var finansminister från sommaren 2020 till våren 2021. Enligt honom var det en och annan som uttryckte sig bryskt under de långa överläggningarna om coronaåtgärder.
– Finland har ingen förbudslag. Jag dricker inte själv men moraliserar inte över andras alkoholbruk. Det här handlar helt klart om ett drev, säger Vanhanen.
För några veckor sedan var Mika Lintilä också i rampljuset då ett mem som pikade politiska motståndare skickats från hans telefon till Centerns Whatsappgrupp, samtidigt som Lintilä själv satt på krogen. Lintilä har hävdat att hans telefon var kapad och att någon annan skickat memet, något som inte har kunnat beläggas.
Mer som i Sverige
Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap, understryker att det är svårt att veta någonting säkert om vad som är sant och vad som är överdrift i fallet Lintilä.
– Något måste där finnas då Saarikko säger att hon fört samtal med Lintilä om alkoholbruket, men det är omöjligt att veta något om storleksordningen på problemen. Samtidigt har många betonat att han skött sig bra som minister, och det är ju kanske det tyngre argumentet ändå, säger Djupsund.

Vi har rört oss ett par snäpp mot Sverige i hur vi ser på politikers alkoholbruk och leverne, menar professor emeritus Göran Djupsund.
Uppmärksamheten kring Lintiläs alkoholbruk berättar ändå någonting om en attitydförändring i det finländska politiska klimatet, menar Djupsund. Förr var det annorlunda.
– Jag tänker förstås spontant på Ahti Karjalainen [tidigare långvarig utrikesminister och statsminister, red. anm.]. Alla – regeringen, riksdagsledamöterna, medierna – kände ju till att han använde alkohol extensivt, vilket är en underdrift. Senare har Sirpa Pietikäinen blivit fast för rattfylla, men i övrigt har vi haft en överraskande hög acceptans för att riksdagsledamöter och andra kan använda mycket alkohol.
På senare tid har det ändå skett en liten förflyttning i vad vi förväntar oss av politiker, menar Djupsund.
– Vi har kanske rört oss två snäpp mot det rikssvenska hållet. Vi förväntar oss numera i högre grad att politiker ska ha ett klanderfritt leverne, att de ska leva på ett sätt som inte kan klandras i något hänseende, inte resa för mycket, inte åka taxi för mycket och överlag leva som en medelvirtanen.
Att centerordföranden Annika Saarikko var på vippen att utnämna Mika Lintilä till vikarierande försvarsminister trots ryktena om hans alkoholbruk, och trots pågående Natoprocess, tror Djupsund inte att kastar någon skugga över Saarikko och Centern.
– Jag tror faktiskt inte det. Vi vet inte vilka diskussioner Centern har fört internt, men jag har uppfattat att det handlade mer om att Lintilä hade gudinog med jobb med sitt eget ministerium. Jag tror att den här saken blåser över ganska snabbt då det kommer andra större frågor. Det är inte bevisat att Lintilä skulle ha använt alkohol under tjänsteutövning så att det stör tjänsteutövningen.
Djupsund tror inte att Lintiläs egna kärnväljare och Centern överger honom – det har man sett förut till exempel efter upptåndelsen kring Sanna Marins festande eller skandalerna kring Ilkka Kanerva (Saml). Samtidigt har den senaste tidens uppmärksamhet knappast varit positiv.
– Förklaringarna kring Whatsappmeddelandet gav ju en bild av honom att han inte var trovärdig. Memet visade kanske inte prov på det bästa av omdömen, men jag tror att alla inom politiken vet att sådant här pågår. Jag tror inte att de som själva är med i smeten höjer på ögonbrynen. Men inte har bilden av honom i och med de här sakerna blivit positivare.
Samtidigt är det bra att vara medveten om att det kan finnas de som har ett eget intresse av att något lyfts upp i medierna, påminner Djupsund.
– Vi har val på kommande om en dryg månad och därför ska vi förhålla oss ännu mer avvaktande och kritiskt till sådant här. Jag tror att en och annan kan ha varit ”i valborgsstämning” vid olika tillfällen, och det kan passa politiska motståndare att lyfta upp.
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Besvikelse hos muminföretaget – huvudkontor byggs inte i område som är populärt bland finlandssvenskar
28.03.2023 16:06

Riksdagsvalet 2023
HBL betygssätter | Dans på knivseggen och Li Anderssons kritik mot taktikröster – så gick HS valdebatt
28.03.2023 20:21

Riksdagsvalet 2023
Läsarfrågor | Hur ska man rösta så att Sannfinländarna inte blir regeringsparti? Ska arvsskatten slopas?
28.03.2023 17:36

Helsingfors
Mitt i Helsingfors byggs ett hus många kommer att besöka – bara rulltrapporna kostar 6 miljoner euro
28.03.2023 08:07

Fartyg
Danskt oljetankfartyg attackerat av pirater – rederiet har inte fått kontakt på flera dagar
28.03.2023 17:07
