Riksdagsledamot: Slå ihop Grankulla med Esbo – omedelbart

Ett utspel av riksdagsledamoten Mikko Kärnä (Centern) väcker starka reaktioner i Grankulla.

Genom att höja skattesatsen i Grankulla med några procent skulle man kunna ge miljoner euro till andra delar av Finland, menar Centerns Mikko Kärnä.
Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä förbereder en motion om att slå ihop Grankulla med Esbo, "med omedelbar verkan".
"Grankulla är Finlands enda skatteparadis. Invånarna i kommunen har fått njuta tillräckligt länge av den låga kommunalskatten. Grankullaborna har också skyldigheter gentemot landet, inte bara friheter", skriver Kärnä i ett pressmeddelande och jämför med Enontekiö (där han själv varit borgmästare) som betalar 4,25 procentenheter högre skatt än Grankulla.
"Det här måste vi sätta stopp för. Rika Grankullabor parasiterar på Finlands pengar och blir bara ännu rikare."
Enligt Kärnä måste regeringen därför ta sitt ansvar och "agera som Robin Hood, ta från de rika och ge till de fattiga".
Utspelet har fått många kommentarer på sociala medier, bland annat av Grankullas stadsdirektör Christoffer Masar som på Twitter argt ryter tillbaka:
"Kärnä skulle gärna få koncentrera sig på de riktiga problemen, i stället för att fräckt påstå att Grankullaborna, som betalar överlägset mest skatt i landet, skulle vara parasiter."
Han fortsätter:
"Om vi ska ändra kommunstrukturen, lönar det sig att börja med de kommuner som har svårigheter att klara sina skulder, inte med den kommun som enligt många mätare är landets bästa."
Stadsdirektör Christoffer Masars kommentar blir påhejad på sociala medier i Grankulla.
Grankullaborna betalar för tillfället näst minst skatt i landet (17 procent), efter Jomala (16,5 procent). Här kan du se hela listan över kommunernas inkomstskattesatser för 2021.
ANDRA LÄSER