Gärningsmannen i Trollhättan agerade ensam

Anton Lundin Pettersson, som dödade tre personer i skolattacken i svenska Trollhättan, agerade ensam. Motivet var hatbrott och han räknade inte med att själv överleva dådet. Skolan Kronan var noga utvald.

Uniformen. Anton Lundin Pettersson hade förberett sitt dåd i ungefär två veckor. Han klippte sig, valde musik och klädsel, gjorde slut på pengar och skrev ett avskedsbrev. Han tog ledigt från sin praktikplats med motiveringen att han skulle besöka tandläkaren. Inne i skolan riktade han sig mot personer med utländsk bakgrund men lät sig till och med fotograferas med andra.
Den 22 oktober i fjol, strax efter tio på förmiddagen, gick larmet.
– Vi har en kille som har stuckit ner en personal här och vi försöker se till att folk blir trygga. Men han är kvar på skolan den här gärningsmannen, sade den första personen som ringde in till SOS Alarm från skolan Kronan i Trollhättan i västra Sverige enligt GT.
Fem sex minuter senare var polisen på plats. Utanför entrén hittade de en 42-årig lärare som knivhuggits och som dog senare. Innanför låg en 20-årig elevassistent död. Han hade försökt hindra gärningsmannen.
En 15-årig elev var skadad och avled. Ytterligare två elever skadades.
På andra våningen såg polisen den 21-årige Anton Lundin Pettersson, beväpnad med svärd. Han gick rakt mot dem och de skött två skott. Det ena träffade honom och han dog.
Det var något som Lundin Pettersson, enligt polisen, hade räknat med att skulle ske. Det framkommer bland annat av det brev som han lämnat efter sig till sin familj.
– Hans uttalade önskan var att han skulle dö suicide by cop (självmord med hjälp av polis), sade Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen, på en presskonferens i samband med att polisen i västra Götaland på tisdagen publicerade förundersökningen.
I Lundin Petterssons gråa Saab hittade polisen också en prickskyttetavla som han haft som avsikt att hänga på sig, och som polisen på så sätt hade träffat.
Det är ytterst sällan som polisen informerar på det här sättet om ett fall där gärningsmannen har dött och förundersökningen – på över femhundra sidor – därför har lagts ner. Men intresset för vansinnesdådet som skakade inte bara stadsdelen Kronogården utan hela Sverige är stort.
I materialet ingår en film från en övervakningskamera som flera svenska medier publicerar. Man ser skåp, toaletter, några röda bänkar och en graffitimålning gjord av elever, kanske på en bildkonstlektion. En så typisk skolmiljö, en omgivning som borde vara trygg.
Men där går Anton Lundin Pettersson runt iklädd svart mask, en lång mörk kappa och med ett svärd över axeln och letar efter offer.

Rasistiskt motiv

Thomas Fuxborg säger att det handlar om en planerad gärning. Lundin Pettersson hade bland annat googlat efter information om skolan som enligt Fuxborg "var noga utvald utifrån vilket klientel som jobbade där och var elever på skolan".
Det styrker slutsatsen i förundersökningen att det handlar om ett hatbrott med rasistiska motiv. På Kronan har en stor del av eleverna invandrarbakgrund. Dessutom valde Anton Lundin Pettersson enligt Fuxborg att inte attackera vissa av dem han mötte, personer som inte såg ut att ha utländskt ursprung.
– Det som skedde i samhället skyllde han på invandringen, han hade bestämt sig göra något åt det här, säger Fuxborg.
Gärningsmannen ska efter skolan ha sökt arbete men inte lyckats däremot nyss fått besked om att hans praktikplats inte skulle övergå i anställning.

Tillbakadragen

Enligt polisen är det fastställt att Lundin Pettersson agerade helt på egen hand. Han var en ensam gärningsman som också i övrigt var en ensam person.
– Han umgicks med familjen men hade inga andra vänner. Familjen upplevde honom som mycket tillbakadragen, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott, till nyhetsbyrån TT.
Han var inte påverkad av droger eller alkohol och hade inte antidepressiva läkemedel i kroppen. Enligt Thomas Fuxborg ska han inte heller ha lidit av psykisk ohälsa eller fått psykiatrisk vård.
Enligt Sveriges Radio har polisen inte hittat kommunikation "där Lundin Pettersson 'på ett strukturerat sätt' haft utbyte med andra om värderingar eller ideologier. Däremot hade han sett på och sparat bilder och filmer som uttrycker rasism, nazism eller islamofobi."
– Hade man kunnat stoppa Anton, frågar sig Thomas Fuxborg slutligen på presskonferensen. Borde utomstående, familjen, samhället har märkt något?
Han svar är att "vi inte hade kunnat hindra detta innan".
– Det har faktiskt inte framkommit några som helst indikationer på att det här skulle ske.

Källor: GT, Expressen, Aftonbladet, TT, Dagens Nyheter, Sveriges radio.

Läs HBL:s bevakning från Trollhättan:
Jag grät hela vägen hit
Oro och chock i Trollhättan efter hatbrottet
Analys: Två sidor av Sverige
ANDRA LÄSER