Yle: Landslagstränare i gymnastik misstänks för osakligt beteende

Flera gymnaster berättar för Yle att de anser att den före detta landslagstränaren Laura Ahonen under flera år betett sig osakligt i sin roll. – Träningarna var en enda lång kamp för överlevnad. Det var frågan om förödmjukelse, krav på att tappa vikt och verbala påhopp, säger flera idrottare som var aktiva under Ahonens tid som tränare.

Flickan på bild har ingenting med ärendet att göra.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
17.11.2022 07:11 UPPDATERAD 17.11.2022 09:57
Flera gymnaster har enligt Yles artikel drabbats av allvarliga hälsoproblem på grund av osakligheterna som inträffade under flera års tid. Ärendet fördes våren 2021 vidare till Finlands centrum för etik inom idrotten, FCEI, av huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea.
Fem, vid tiden då Ahonen 2016 inledde som landslagstränare för minderåriga gymnaster,  har upplevt att tränaren förödmjukat dem på ett personligt plan under flera års tid. I den utredning FCEI utförde deltog tio gymnaster. En del av dem upplevde inte att Ahonen på något sätt skulle ha förödmjukat dem.
Enligt de fem gymnaster som inte anser att Ahonen höll sig inom anständighetens ramar förflyttades fokus från gymnastiken till exempelvis kost och vikt som enligt dem var något Ahonen fäste oerhört stor vikt vid. Idrottarna skulle vägas en gång i veckan och efter några år gick man över till att använd en diagnostisk våg som mäter vikt, BMI, fettprocent, vätskemängd och muskelmassa.
Enligt de utsatta gymnasterna började deras dagliga rutin kretsa kring bantning, vikt och kost.
Enligt Yle ska Ahonen hela tiden ha kommenterat gymnasternas utseende och vikt och kommit med hånfulla och personliga kommentarer.
– Mentalt var jag helt slutkörd. Jag kunde inte tänka på något annat än det jag skulle äta eller låta bli att äta. Jag orkade inte följa med undervisningen i gymnasiet då jag var så trött att jag ibland gick in på skoltoaletten för att gömma mig. De två första åren i gymnasiet orkade jag knappt gå alls till skolan, berättar en av gymnasterna.
Ahonen, som är läkare till utbildningen, slutade på sin post i januari 2022. Hon nekar till alla anklagelser.
I ett svar per e-post till Yle säger hon att hon aldrig någonsin kommenterat gymnasternas vikt på ett osakligt sätt och att hon aldrig med avsikt skulle göra något som skulle äventyra idrottarnas hälsa.

ANDRA LÄSER