Ex-kriminella organiserade sig för att stoppa våldet i Malmö: "Polisen kör bara förbi i sina bilar, vi går fram och pratar med killarna"

I kriminella kretsar har brotten blivit grövre, vapnen fler och förövarna yngre. I Malmö testar organisationen No2Crimes nya metoder för att förebygga brott – de möter kriminella unga i deras miljö, på deras villkor.

Maher Turkie och Karin Jonsson har själva som unga varit involverade i kriminalitet. I dag använder de erfarenheten för att hjälpa unga som hamnat snett bort från en kriminell livsstil. "Kunde vi ta oss ur det så kan ni", lyder deras budskap.
15.11.2019 19:41 UPPDATERAD 16.11.2019 19:11
Maher Turkie och Karin Jonsson är trötta. Sedan lördagens skjutningar i Malmö, där en femtonåring sköts till döds och en jämnårig fortfarande vårdas på sjukhus, har de haft fullt upp. De har pratat med tonåringar som sörjer sina vänner, ordnat en manifestation mot våldet och försökt hjälpa medier och politiker att förstå vad det är som egentligen händer i Malmö. För dem var tonåringarna som sköts inga anonyma kriminella, utan killar vars liv de följt i sitt arbete.
– Alla som gått bort i Malmö under de senaste åren har vi känt, på ett eller annat sätt, säger Maher Turkie.
Turkie och Jonsson är frontfigurerna i den ideella organisationen No2Crimes (”Nej till brott”) De jobbar med brottsförebyggande insatser med målet att stoppa ungas bana in i ett kriminellt liv. De pratar med tonåringar som hamnat snett, fungerar som stöd i kontakten med myndigheter och föreläser på skolor.

ANDRA LÄSER