Polisen misstänker: Tiotals bärplockare offer för människohandel – två personer häktade

Polisen och gränsbevakningen misstänker att thailändska bärplockare har utnyttjats inom ett finskt bärföretag. Två personer har häktats på sannolika skäl misstänkta för människohandel.

Ett tiotals bärplockare från Thailand kan vara offer i det som polisen och Gränsbevakningen beskriver som en omfattande människohandelsbrottshärva.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
03.10.2022 16:03 UPPDATERAD 03.10.2022 16:37
Bärplockarna kom från Thailand till Finland för säsongsjobb åren 2020–2022, och misstänks ha fallit offer för människohandel. 
Centralkriminalpolisen, Gränsbevakningen och polisinrättningen i Helsingfors undersöker fallet tillsammans.
De misstänker att ett bärföretag i norra Finland har vilselett och utnyttjat bärplockarna som också tvingats utföra tvångsarbetsaktigt jobb, enligt myndigheternas gemensamma pressmeddelande.
På lördagen häktade tingsrätten i Uleåborg två personer på sannolika skäl misstänkta för människohandel.
Kriminalöverkommissarie Teemu Mäntyniemi vid Centralkriminalpolisen säger i pressmeddelandet att tiotals bärplockare bedöms vara offer.
”Polisen misstänker att bärplockarna var beroende av sin arbetsgivare på ett sätt som är kännetecknande för människohandel”, säger han i pressmeddelandet.
Han fortsätter med att en del av dem kanske inte känner till att de är offer, eller inte identifierar sig som offer.
Ett  thailändskt företag som rekryterat bärplockarna intresserar också myndigheterna. De har även granskat läger som använts som inkvartering av bärplockare. Lägren har funnits runtom i Finland.
Mäntyniemi betecknar inkvarteringen som dålig.

Häktad vd nekar brott

Företaget Polarica Marjahankinta Oy har gett ut ett pressmeddelande om att bolagets vd Jukka Kristo är en av dem som häktats. Han nekar att han skulle ha gjort sig skyldig till brott. 
”Polarica Marjahankinta Oy och dess ledning tillbakavisar alla misstankar om lagstridigt förfarande”, heter det i pressmeddelandet. 
Företaget bedyrar att det skött förpliktelserna i all sin verksamhet. Enligt pressmeddelandet har det varit aktivt i beredningen av en ny lag som stärker bärplockarnas ställning. Den trädde i kraft 2021.
Tidningen Keskipohjanmaa var först ut med att berätta om häktningen. 
Polaricakoncernen har produktion i Finland, Sverige och Polen.

ANDRA LÄSER