Senatorer vill stoppa vapenaffär med Emiraten

Oroade senatorer i USA försöker få till en omröstning med målet att blockera president Donald Trumps stora vapenaffär med Förenade arabemiraten.

Den demokratiske USA-senatorn Bob Menendez. Arkivbild.
– Vi samlar stöd för det, säger Bob Menendez, demokraternas toppnamn i senatens utrikespolitiska utskott, som tror att en omröstning kan hållas i nästa vecka.
Han och två andra senatorer – demokraten Chris Murphy och republikanen Rand Paul – försöker stoppa affären, värd motsvarande nära 20 miljarder euro.
Där ingår bland annat avancerade drönare och det toppmoderna stridsflygplanet F-35.
Det krävs att en rad senatorer går emot sin president för att initiativet ska få stöd och för att kunna övertrumfa ett veto av Trump.

Många frågetecken

Men republikanen Marco Rubio – som bland flera andra tunga uppdrag är tillförordnad ordförande i senatens underrättelseutskott – säger att han ännu inte bestämt sig för om han ska stödja initiativet eller inte.
Liksom andra senatorer säger Rubio att många frågetecken ännu kvarstår kring affären, även efter att Vita huset informerat dem om den.
Rubio uppger att han är orolig för hur försäljningen skulle påverka Israels säkerhet, en fråga som även den israeliska regeringen ihärdigt har lyft.
Ett F-35-plan som ingår i det israeliska flygvapnet.
Det finns ytterligare en aspekt av det hela som gör att Rubio tvekar, men han säger att han av sekretesskäl inte kan diskutera den öppet.
Trump har sagt att han inte skulle ha "några problem" med att sälja F-35 till Emiraten, trots invändningar från Israel.

Militär stormakt regionalt

Många senatorer vill uppfylla Israels önskemål, men de oroas också över att Emiraten kan komma att använda F-35-planen i attacker som kan skada civila i kriget i Jemen.
Det lilla rika arablandet vill få köpa stridsflygplanet i förhoppningen att det ska bli en komponent för att kunna nå målet att bli en regional militär stormakt.
Israel, som är det enda landet i regionen som har F-35, insisterar på att fortsatt vara det militärtekniskt mest överlägsna landet i regionen.
Enligt vissa bedömare har Emiraten använt vapenaffären som en förhandlingsdel inför undertecknandet i september av normaliseringsavtalet med Israel.

ANDRA LÄSER