Finlandssvenska sprinttalangen reagerar på mansdominerade landslagsuttagningarna – "Ser mer potential i männen"

Esbo IF-åkaren Rebecca Ehnrooth ifrågasätter skidlandslagets nya sammansättning. – Man kan fråga sig om tretton män och sju kvinnor är jämställt, säger hon.

Rebecca Ehrnrooth tävlade i världscupen i Lahtis i vintras.
Det var inga större överraskningar när Skidförbundet presenterade A-landslagstrupperna för säsongen 2022-2023, som kulminerar med VM i Planica. Men sammansättningen väckte en del förvåning – det är bara sju kvinnor, men tretton män i A-landslaget.
"Vi lever i år 2022 och situationen är den här", skrev den finlandssvenska sprinttalangen Rebecca Ehrnrooth i en story på Instagram.
Förra vintern var det sju kvinnor och sju män i A-landslaget. Men det är bara herrarnas A-landslagstrupp som blir betydligt större nästa säsong.
– Svårt att säga, men det verkar som att landslagsledningen ser mer potential i männen än kvinnorna – fast det finns många kvinnor som har potential och som satsar hårt, säger Rebecca Ehrnrooth till HBL.
– Jag tycker inte det är någon som inte förtjänat sin plats i landslaget, men man kan fråga sig om det är jämställt med sju kvinnor och tretton män. Till exempel hade Eveliina Piippo och Vilma Nissinen en svår säsong, men alla vet deras potential, och de hade varit ett bra tillägg i landslaget. Vi har inte hemskt många som kan kliva upp i världstoppen, men Eve och Vilma hör till dem.
Remi Lindholm, Ville Ahonen, Juuso Haarala, Lauri Mannila, Niilo Moilanen och Arsi Ruuskanen är de sex herråkarna som tar steget upp till A-landslaget inför säsongen 2022-2023. Lindholm slog igenom stort då han kvalificerade sig för OS i Peking, men också de övriga fem tog poäng i världscupen i vintras.
– Bland herrarna var det flera nya, unga idrottare som flera gånger tog poäng i världscupen och därför är herrarnas grupp nu lite större än förut, sade chefstränaren Teemu Pasanen i ett pressmeddelande.
Det är bara ett nytt ansikte i damernas A-landslag, Jasmin Kähärä. Anne Kyllönen gör comeback i A-landslaget efter en hyfsad säsong. Riitta-Liisa Roponen har avslutat sin karriär, medan Vilma Nissinen petades från A-landslaget.
– Jag vet inte sist och slutligen vad det var för kriterier, men om det handlade om poäng i världscupen, så tog Anni Alakoski, Maaret Pajunoja och Eveliina Piippo alla poäng under vintern, säger Ehrnrooth.
– Vi har kanske fler män som kan ta poäng i världscupen, men om man vill att kvinnotruppen ska hålla god kvalitet och kunna prestera på hög nivå är det ganska orättvist att det bara är sju kvinnor mot tretton män. Alla kan lära sig av andra, och ju mer man tränar i grupp, desto bättre.
Det är bara tre sprintspecialister i damernas landslag, Kähärä, Jasmi Joensuu och Katri Lylynperä. I synnerhet i sprint är det viktigt med gruppträning, men det är svårt att genomföra med bara tre sprintrar – även om Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen och Johanna Matintalo i klassisk stil också är hyfsade i sprint.
– Det finns många bra sprintrar i herrarnas landslag, men damerna kan inte dra nytta av gruppträning på samma sätt. Om bara en av damerna är borta blir det inte ens någon gruppträning mera, säger Ehrnrooth.
– Om man vill satsa på sprint i damernas lag måste man också lyfta in unga idrottare i hårda träningsgrupper.
Förra säsongen var det faktiskt tre skidåkare i B-landslaget som tog sig till OS i Peking: Lindholm, Kähärä och Kyllönen. Men skillnaden är stor – inte minst för att det i A-landslaget finns möjlighet att träna med stjärnor som Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen och Iivo Niskanen.
– Hoppas det är flera som tar ett stort steg framåt nästa vinter, så klyftan inte är så stor mellan männen och kvinnorna, säger Ehrnrooth.

A-landslaget i längdåkning 2022-2023

Damer
Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä. Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski
Herrar
Ville Ahonen, Juuso Haarala, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Lauri Mannila, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Iivo Niskanen, Arsi Ruuskanen, Verneri Suhonen, Markus Vuorela, Lauri Vuorinen
Chefstränare och ansvarig tränare för herrarna: Teemu Pasanen
Tränare för herrarna: Ville Oksanen
Ansvarig tränare för damerna: Jussi Piirainen
Tränare för damerna: Juho Halonen

ANDRA LÄSER