Putin blickar österut för stöd i blixtkrig

Ryssland och Kina verkar ha slutit en pakt i ett möte i samband med OS-invigningen i början av februari. De två ledarna Vladimir Putin och Xi Jinping har åter talats vid, och Xi säger sig förstå Rysslands agerande.

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas ledare Xi Jinping efter möte i Peking 4 februari. Arkivbild.
Grim Berglund/TT
25.02.2022 21:40 UPPDATERAD 25.02.2022 21:42
I samband med mötet den 4 februari mellan de två ledarna slöts en uppgörelse mellan Moskva och Peking, med utgångspunkten om ett partnerskap "utan gränser".
De två kom överens om att Kina köper olja och gas för drygt 117 miljarder dollar, motsvarande 104 miljarder euro, från Ryssland.
Men överenskommelsen inbegriper också ömsesidig förståelse för två separata konflikter, enligt nyhetsbyråer som tagit del av innehållet. Kina förstår den ryska inställningen till Ukraina, medan Ryssland inte motsätter sig Kinas vilja att inlemma Taiwan.

Gemensam front

Dokumentet, som enligt uppgifter är på ett tiotal sidor, innehåller också skrivningar som visar på en gemensam front gentemot västländer och USA.
– Om Ryssland invaderar Ukraina och Kina tittar bort, så visar det att Kina är villigt att tolerera och indirekt stödja Rysslands vilja att tvinga Ukraina till underkastelse, sade den amerikanske toppdiplomaten Daniel Kritenbrink när uppgörelsen träffades.
Han poängterade att Putin och Xi är redo att utmana USA:s dominans. En tidigare amerikansk diplomat drog samma slutsats:
– Moskva och Peking uttryckte också missnöje över alliansen mellan Australien, Storbritannien och USA i den så kallade Aukusuppgörelsen. Man anser att den ökar risken för konflikt och upprustning i området, sade Daniel Russell som tidigare var det amerikanska utrikesministeriets toppdiplomat i Östasien, rapporterar Reuters.

Positivt telefonsamtal

Kinas talesperson för utrikesministeriet, Hua Chunying, gav återklang till den nyfunna vänskapen mellan Ryssland och Kina efter invasionen. Enligt brittiska The Economist vägrade hon att kalla de ryska angreppen för invasion, och skyllde på USA:
– De tände elden och gav syre till flammorna. Hur ska de kunna släcka elden nu? undrade hon.
Sent på fredagen kom dessutom besked om ett telefonsamtal mellan Putin och Xi, återberättat av den ryska nyhetsbyrån Interfax.
"Xi underströk sin respekt för det ryska ledarskapets agerande i den pågående krisen", rapporterar Interfax.

ANDRA LÄSER