SvD: Förvirring kring Tegnells nya jobb på WHO – jobbet finns inte

Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog vid svenska Folkhälsomyndigheten. Orsaken? Enligt Folkhälsomyndigheten har han fått toppjobb på världshälsoorganisationen. Men det tillbakavisar WHO, skriver Svenska Dagbladet

Anders Tegnell har slutat som statsepidemiolog och är nu på semester. Nu råder förvirring om hans nya jobb på WHO.
För drygt två veckor sedan meddelade Folkhälsomyndigheten att Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog. Tegnell har under coronaepidemin blivit ett välkänt ansikte såväl i Sverige som utanför rikets gränser.
När de veckovisa coronapressträffarna slutade skulle Tegnell dra vidare på internationellt vaccinuppdrag till världshälsoorganisationen WHO.
På WHO skulle Tegnell bli "senior expert" i en ny arbetsgrupp som jobbar för att göra coronavaccin tillgängliga i de länder som inte kunnat köpa eget vaccin, enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.
Beskedet verkar dock ha väckt förvirring på WHO. Där finns ännu inget jobb för Tegnell.
"Vi har fått ett erbjudande från Sverige som fortfarande är under diskussion", säger talespersonen Fadela Chaib, till Svenska Dagbladet.
Enligt SvD råder det "viss förvirring och irritation" på WHO efter Folkhälsomyndighetens besked. Organisationen menar att Sverige har handlat för snabbt och utsett Tegnell till en post som ännu inte spikats.
Folkhälsomyndigheten säger att det är WHO som bett om expertstöd till det nya vaccinationsarbetet.
”Folkhälsomyndigheten har efter dialog med regeringskansliet beslutat att utse Anders Tegnell för detta. Exakt vilken typ av expertstöd det blir avgör WHO”, skriver myndighetens presstjänst enligt Aftonbladet.
ANDRA LÄSER