Anne Mäkinen blir sportchef i AIK

Landslagsikonen Anne Mäkinen blir ny sportchef i AIK – klubben där hon avslutade sin fotbollskarriär.

Anne Mäkinen återvände till AIK där hon avslutade sin spelarkarriär.
Anne Mäkinen är en av de stora profilerna inom finländsk fotboll. Efter sina 118 landskamper och sina två EM-slutspel blev hon invald i fotbollens Hall of Fame 2012. Mäkinen har sedan 2017 jobbat som fystränare för damlandslaget men nu siktar 43-åringen mot nya utmaningar.
– Jag är samtidigt både vemodig och tacksam. Jag har fått jobba med fantastiska människor i landslaget de senaste åren och lärt mig mycket, säger hon på Bollförbundets hemsida.
Samtidigt ser hon fram emot sina nya uppgifter i Sverige. Hon ska fungera som sportchef för damlaget och för flickverksamheten i den anrika klubben där hon avslutade sin spelarkarriär.
– Att få möjligheten att vara med och utveckla AIK:s dam- och flickverksamhet i sportchefsrollen där jag kommer att kunna bidra med erfarenheter och kunskaper från den internationella fotbollsmiljön. Det händer just nu mycket inom damfotbollen runtom i Europa och då AIK vill vara med i utvecklingen så var det väldigt lockande för mig att vara med och påverka hur den processen kommer att se ut, säger Mäkinen på AIK:s hemsida.
Mäkinen fungerade som lagkapten för AIK säsongerna 2008 och 2009. Innan hon anslöt till AIK spelade hon för Umeå IK och sju säsonger i USA. Mäkinen var en av de bärande krafterna i det finländska landslag som sensationellt slutade fyra i EM 2005.
– Jag har en brinnande passion för att utveckla damfotbollen i AIK och det finns redan en stark grund att stå på. Det kommer bli en intressant resa att få vara delaktig i och jag ser väldigt mycket fram emot att påbörja arbetet i AIK, säger Mäkinen.
I AIK tar man emot Mäkinen med öppna armar.
– Det är med stor glädje som vi välkomnar tillbaka Anne till AIK Fotboll. Med hennes internationella erfarenhet som spelare på den högsta nivån tillsammans med hennes ledarkompetens efter flera år med det finska damlandslaget så är vi säkra på att framtiden ser ljus ut för vårt damlag. Det ska bli mycket spännande att följa AIK:s damverksamhet under de kommande åren, säger AIK Fotbolls klubbdirektör och vd Jens T Andersson.

ANDRA LÄSER