Corona kan ge global kaffebrist

Världens lager av kaffe är de minsta på två år. Och när skördetid väntar i världens kaffecentrum oroas branschen av att coronakrisen gör det svårt att få tag på arbetskraft.

Allt hänger nu på om skörden i Colombia och Brasilien går att genomföra. Arkivbild.
Henning Eklund/TT
16.04.2020 08:39
Världen skriker efter kaffe. Eller i alla fall Europa och USA, där efterfrågan ökar.
Samtidigt har kaffepriset i flera år varit ganska lågt, vilket slagit ut producenter eftersom det inte varit lika lönsamt som tidigare att satsa på kaffebönor. Nu är det skördetid i världens tredje största kaffeproducent Colombia, och i maj ska det skördas i världens kaffecentrum Brasilien.
– Det ser ut att bli väldigt goda skördar, men ett orosmoment är om det kommer att finnas arbetskraft. Colombia är i stor utsträckning nedstängt. Får de inte arbetskraft kommer delar av skörden inte gå att genomföra, säger Emma Frödå, lantbruksansvarig på Danske Bank.

Priset rusar

En annan osäkerhet är om transporterna från Sydamerika till Europa kan genomföras på vanligt sätt. Det innebär att kaffepriset rusar. Sedan februari har priset på en arabicaböna ökat med drygt 20 procent.
– Samtidigt är kronan väldigt svag vilket gör det dyrare att köpa in kaffet, säger Emma Frödå.
Den svenska kaffejätten Arvid Nordquist delar bilden av att det kan bli svårt med den kommande skörden och transporterna.
"Det flaggas för en negativ volymutveckling och kvalitetspåverkan gällande de länder som ska skörda de kommande månaderna. Hamnarna är öppna men fungerar med lägre kapacitet. Vi räknar med förseningar och förskjutningar av leveranser, och det finns också en oro för en potentiell containerbrist", skriver inköpsdirektör Wilhelm Nordquist i ett mejl.

Världens största kaffeländer

Klart mest kaffe produceras i Sydamerika. Här är topplistan över de länder som producerar mest kaffe (siffran är antalet 60-kilos säckar med kaffe landet producerande under säsongen 2018/2019):
1. Brasilien – 63 miljoner
2. Vietnam – 31 miljoner
3. Colombia – 14 miljoner
4. Indonesien – 9 miljoner
5. Etiopien – 8 miljoner
Källa: International Coffee Organization

ANDRA LÄSER