Därför föreslår ministeriet distansundervisning för skolor

Distansundervising i skolorna, stängda restauranger och begränsade passagerarmängder i kollektivtrafiken. Det är några av de åtgärder Social- och hälsovårdsministeriet föreslår för regeringen i dag.

Distansundervisning är inte den enda åtgärden som Social- och hälsovårdsministeriet planerar för att få stopp på smittspridningen.
07.01.2022 07:10 UPPDATERAD 07.01.2022 15:48
På fredag klockan 14 samlas ministrarna i den nygrundade coronaarbetsgruppen. Under mötet presenterar bland annat Social- och hälsovårdsministeriet en lista på åtgärder man nu kan ta till för att stävja den galopperande smittspridningen.
Redan på förhand har det läckt ut uppgifter om att ministeriet föreslår en rekommendation om distansundervisning i skolorna. Rekommendationen skulle gälla alla elever förutom eleverna i årskurs 1–3 (i lågstadiet) och elever som får specialundervisning.
Förslaget har väckt stor debatt och redan inför mötet har flera ministrar, bland dem undervisningsminister Li Andersson, finansminister Annika Saarikko (C), Emma Kari (Gröna), Anna-Maja Henriksson (SFP) gett förslaget kalla handen innan alla andra restriktioner prövats.
Men hur motiverar Social- och hälsovårdsministeriet att distansundervisning är det bästa möjliga alternativet i nuvarande läge? HBL ställer frågan till ministeriets kanslichef Kirsi Varhila som besvarar frågorna per mejl.
"Tjänstemännens uppgift är att föreslå åtgärder för att få kontroll på smittläget som försämrats snabbt."

På vilka uppgifter baserar ni förslaget om distansundervisning?

"På uppgiften att den stora smittmängden bland personer under 19 år har minskat en del under lovet."
Tidigare i veckan meddelade hälsosäkerhetsdirektör Mika Salminen vid THL att han håller fast vid närundervisningen eftersom det i dagsläget inte verkar som om smittspridningen i skolorna utgör en stor risk.
Tio finländska infektionsspecialister är inne på samma linje i ett öppet brev de skickade på torsdagen. De avvisar helt tanken på distansundervisning.
"Covidepidemin sprider sig i hela Finland, man kan få smittan precis var som helst. Även om skolorna skulle stängas skulle smittan inte kvävas. Även om hela Finland stängdes, även om utegångsförbud utlystes skulle coronaviruset vänta på att kontakterna återupptogs", skriver de sakkunniga i det öppna brevet enligt nyhetsbyrån STT.

Hur är det möjligt att Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet kommer till olika slutsatser om distansundervisning?

"När läget blir sämre är det Social- och hälsovårdsministeriets uppgift är att presentera också de sista åtgärderna."
På frågan om när distansundervisningsperioden skulle inledas och avslutas svarar Varhila att det är upp till politikerna att bestämma, men att rekommendationen om distansundervisning enbart ska vara i kraft när det är absolut nödvändigt.

Hur viktig är distansundervisningen med tanke på smittspridningen?

"Alla situationer där närkontakt kan undvikas är nu viktiga. Samtidigt måste vaccinationsgraden höjas."
Både lärarförbundets ordförande Inger Damlin och Finlands Svenska Skolungdomsförbunds ordförande Alexandra Wegelius är kritiska till den snabba tidtabellen. Undervisningsminister Li Andersson har också beklagat att förslaget inte blev klart tidigare.
"Förslaget diskuterades under onsdagen när regeringens ministerarbetsgrupp för social- och hälsovårdsfrågor samlades. Att epidemiläget snabbt försämrats har skapat en situation där man måste presentera alla åtgärder. Dessutom fick ministergruppen en mellanrapport om långtidscovid. Den kommer också offentliggöras på fredag."
Distansundervisning är inte det enda förslaget tjänstemännen presenterar för ministrarna på fredag.

Vilka andra åtgärder kommer Social- och hälsovårdsministeriet föreslå på fredag?

– Bland de sista åtgärderna finns att ta i bruk smittskyddslagens 58 paragraf på alla områden, framföra en begäran till Traficom att begränsa passagerarmängden i kollektivtrafiken samt överväga att stänga restaurangerna.

ANDRA LÄSER