De tre stora på samma halva – vägen vidöppen till final för Napoli

Manchester City och Bayern München drabbar samman i kvartsfinalen med stort K i Champions League-fotbollen. Laget som går vidare drabbar sannolikt samman med de mesta mästarna Real Madrid i semifinalen. Så här föll lotten.

Bayern förpassade PSG ur turneringen i åttondelen utan att behöva förta sig. Manchester City blir en tuffare nöt att knäcka för de tyska mästarna.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
17.03.2023 13:48 UPPDATERAD 17.03.2023 13:58
Inter-Benfica
Inter segade sig förbi Porto med 1-0 sammanlagt i åttondelen. Benfica spelade skjorta, byxor och strumpor av Club Brugge och av de två lagen är det tvivelsutan Benfica som spelat den bättre fotbollen denna säsong. Benfica öser in mål och är obesegrat i Champions League i år.
Lite karikerat blir detta gladfotbollens kamp mot den något cyniska italienska varianten. Inter är under inga omständigheter intresserat att gå med i en målskyttetävling mot Benfica utan här kommer tålamod och balans att betonas.
Benfica litar på sina anfallsvarianter och kommer knappast att ge avkall på sin spelstil.
Tips: Benfica vidare
AC Milan-Napoli
 Lagen har bara mötts en gång i år, då vann Napoli med uddamålet på San Siro. Napoli är ett av Europas formstarkaste och mest underhållande lag. Milan blixtrar till ibland men har haft problem med jämnheten.
Milan och tränaren Pioli går in i dubbelmötet mot Napoli som klara utmanare. Milan kommer att ligga på defensiven och hoppas på chanser och öppningar att slå om snabbt.
I Napolis läger finns det ingen orsak att ändra på någonting alls. Pang på-taktiken har fungerat hisnande bra så här långt.
Tips: Napoli vidare
Manchester City-Bayern München
Tungviktarmöte. Och naturligtvis en riktig nitlott för båda två. Manchester har en något högre högsta nivå medan Bayern kan nå resultat också då spelet inte stämmer till hundra procent.
Två varierade lagmaskiner med ett högt underhållningsvärde som bonus. Men då två lag av denna kaliber möts finns en viss risk för att det blir mer tillknäppt av avvaktande än vanligt då respekten för motståndet är så stort. City har aningen flera matchvinnare i sina led och får gälla som knapp favorit.
Tips: Manchester City till semifinal.
Real Madrid-Chelsea
I Chelseas läger hoppades man sannolikt på Inter eller Milan. Nu blev det värsta tänkbara lott då Real Madrid står för motståndet.
Chelseas formkurva pekar visserligen försiktigt uppåt och på sikt kan det blir riktigt bra. Men mot ett lag som gjort det till en konstform att vinna rätt matcher räcker kunnandet helt enkelt inte till.
Real Madrid har gjort Champions League till sitt vardagsrum och den kollektiva vetskapen om hur bra laget är då det gäller är en oerhörd styrka att luta sig tillbaka mot då det blir åka av. Laget kryllar av vinnarskallar och rutin.
Matchdatum: 11–12 april och 18–19 april.

Semifinalparen i Champions League

AC /Napoli—Benfica/Inter
Real Madrid/Chelsea-Manchester C/Bayern München

ANDRA LÄSER