Liz Truss avgår efter 44 dagar – nu stiger pundet, ny ledare ska väljas inom en vecka

Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår efter den senaste tidens turbulens. 

Storbritanniens premiärminister Liz Truss meddelar om sin avgång utanför 10 Downing Street.
20.10.2022 15:39 UPPDATERAD 21.10.2022 07:24
Efter flera turbulenta veckor meddelar Liz Truss sitt avsked utanför 10 Downing Street i London.
Hon inleder med att säga att hon valdes till partiledare under en turbulent tid såväl ekonomiskt som med Rysslands krig mot Ukraina. Hon säger att hon valdes till partiledare för att förändra detta och få igång ekonomin genom att sänka skatterna.
– Jag inser, givet situationen kan jag inte leverera det mandat på vilket jag valdes av det Konservativa partiet, säger Liz Truss.
– Jag har därför talat med hans majestät konungen för att meddela honom att jag avgår som ledare för Konservativa partiet.
Kritiken mot Truss har varit massiv senaste tiden. Hennes planerade skattesänkningar väckte stark kritik och fick pundet att rasa. Under onsdagen genomgick Truss en hätsk utfrågning i underhuset, hennes inrikesminister avgick och kraven på hennes avgång hopade sig under torsdagen. Toryledamöter samlades, en efter en, i ett upprop för att Truss borde avgå.
Liz Truss tillträdde som premiärminister den 6 september. Efter 44 dagar är hon den person som har suttit allra kortast tid på premiärministerposten i Storbritannien, med god marginal. Näst kortaste tiden på posten hade George Canning år 1827, då han avled i tuberkulos efter knappt fyra månader som premiärminister.

Pundet stiger

Pundet stiger direkt efter Liz Truss besked om sin avgång. Londonbörsen stiger också något efter att tidigare pendlat runt nollan. De brittiska räntorna och marknadsräntorna stiger något.

Ny partiledare ska väljas inom en vecka

Partiet ska välja en ny ledare inom en vecka, säger hon.
– Jag kommer sitta kvar som premiärminister tills en ersättare har valts, säger Truss.
Torytoppen Graham Brady uppger att en omröstning om en ny partiledare och premiärminister väntas fredagen den 28 oktober.
– Vi är mycket medvetna om nödvändigheten i att för nationens intresse lösa detta tydligt och snabbt, säger Brady, som är ordförande i 1922-kommittén, den partigrupp i parlamentet som styr processen för hur en ny partiledare för Tories ska utses, skriver The Guardian.
Direkt efter att nyheten om Truss avgång kom inleddes också spekulationerna om hennes företrädare Boris Johnson avser göra comeback och kandidera som ny partiledare för Tories. 
Uppgiften om Johnsons comeback har inte bekräftats. Men enligt The Times anser Johnson – som lämnade premiärministerposten för sex veckor sedan – att det ligger i nationens intresse att han återvänder för att försöka få Tories på rätt köl igen.

Oppositionen kräver val

Labour och Liberaldemokraterna kräver att ett nytt val hålls omedelbart.
– Efter tolv år av misslyckande från Tories förtjänar det brittiska folket något mycket bättre än det här kaoset, säger Labourledaren Keir Starmer, enligt Sky News.
– Vi måste få en chans till en ny start. Vi behöver ett val – nu.

Inga alternativ

Enligt James Savage, grundare och ansvarig utgivare för The Local, var Truss tvungen att lämna premiärministerposten.
– Det fanns inga andra alternativ, det hade blivit ohållbart. Med det ekonomiska läget, popularitetssiffrorna för Torypartiet, det gick inte längre. Hade hon suttit kvar hade partiet kollapsat, säger han.
Vad som händer härnäst är svårt att säga, säger Savage. En lång process att hitta en efterträdare kan bli förödande för både Storbritannien och Torypartiet. Truss säger att en omröstning ska ske inom en vecka, men enligt Savage består partiet av två, tre mindre partier som har svårt att enas.
Ett nyval är inte troligt, för ett sådant utlyses nämligen av premiärministern och mycket tyder på att Torypartiet skulle göra ett katastrofresultat i ett sådant.
– Vi har haft fyra premiärministrar sedan Brexitomröstningen 2016. Fyra finansministrar sedan i våras. Storbritannien har gått från en relativt stabil politisk sfär till en mycket instabil sådan. Mycket lite säger att partiet kommer att bli stabilt, säger James Savage.

ANDRA LÄSER