Ett ständigt katastrofläge

Katastrofläge förefaller numera vara det normala tillståndet i Italien. Jag tänker för en gångs skull inte på maffian, korruptionen, den urusla skattemoralen, allt fler flyktingar som kommer och ett spänt säkerhetsläge med terrorhot. Något som syns på varje tunnelbanestation i Rom, där två militärer står posterade med skjutklara automatvapen.

Peter Loewe
05.02.2017 08:41 UPPDATERAD 05.02.2017 19:49
Men denna vinter är det som naturkrafterna själva slagit sig samman i en djävulsk pakt över den italiska halvön. Den 18 januari hade landet en nödsituation från norr till söder. I Ligurien i norr pågick en skogsbrand och 300 personer tvingades lämna sina hem. På Sicilien och Sardinien kom en häftig regnstorm som orsakade översvämningar och enorma skador.
Värst var det i landets centrala delar i regionen Abruzzo där det snöat i flera dagar. I bergsbyarna var snön upp till fyra meter hög. Snöstormen beskrivs som den värsta på 60 år. Samma dag kom fyra kraftiga jordskalv, alla med en magnitud på över 5. På kvällen nåddes vi av beskedet om att ett hotell totalförstörts av en jättelik lavin. Endast 11 personer av de 40 gäster och personal som fanns på hotellet överlevde.
Lavinen startade på 2 000 meter och växte kolossalt under sin 800 meter långa färd. I kubik skall den ha motsvarat lasten av 4 000 långtradare, vilket betyder 120 000 ton med snö, sten och träd. Lavinen träffar hotellet med en hastighet av 100 kilometer i timmen.
– Det är inte naturen som dödar. Det är människan, sade en präst i ett sorgetal.
Skidhotellet skulle inte ha legat på denna plats med en lång smal bergsdal ovanför sig. Området var rödlistat efter att en tidigare lavin drabbade platsen 1936. Ändå fick ägarna bygglov för att förvandla ett litet rastställe för fjällvandrare till ett stort lyxhotell i fyra våningar.
Det enda som saknades denna tragiska dag var ett vulkanutbrott. Det är inte en fråga om vulkanen Vesuvius utanför Neapel vaknar till liv, utan endast när. Blir det kraftigt måste man försöka evakuera två miljoner människor. Kan det gå? På 72 timmar?
Polemiken kring det faktum att det dröjde innan hjälpen kom fram till hotellet har gått het. Missförstånd i kommunikationen gjorde att det dröjde innan man tog larmet på allvar. Italien är inte illa rustat för katastrofsituationer. Tvärtom. Italien har ett civilförsvar direkt underställt regeringskansliet. Civilförsvaret inkluderar samtliga militära och polisiära styrkor, liksom brandkår och fjällräddning. Dessutom finns hela 800 000 volontärer att tillgå som kan mobiliseras även mitt i natten.
En organisation som varken Finland eller Sverige ens kan drömma om.

ANDRA LÄSER