Sanna Mander får Rudolf Koivu-priset

Rudolf Koivu-priset på 10 000 euro tilldelas i år illustratören Sanna Mander för boken Nyckelknipan / Avain hukassa, utgiven avSchildts & Söderströms.

Priset delas ut vartannat år sedan 1949 av grafikerföreningen Grafia rf för bästa illustration i en barn- eller ungdomsbok.
Juryn beskriver boken så här:
”Manders bildvärld är fyllig, hel och personlig. Hennes gestalter är intressanta och humoristiska, och här finns insikter som intresserar såväl vuxna som barn. Bokens struktur och rytm är tydliga, och den bildsätter samtidens människa. Uppslagen är trots talrika detaljer lugna, och den brutna men klara färgvärlden är vacker.”
HBL:s recensent Maria Lassén-Seger skrev i somras för sin del så här.
"En mer form- och stilsäker bilderboksdebut får man leta efter. Sanna Mander visar en glädjande medvetenhet om och känsla för bilderboksmediet. Med sina välplanerade uppslag, som bjuder på upprepade färgexplosioner och retroglädje, samt val av utsökt papperskvalitet är Manders bok en hyllning till bilderboksformen. (...) Med suverän känsla för språk, form och bilderbokens blandade läsekrets visar Sanna Mander att ännu en finlandssvensk bilderboksstjärna är född."
Mander står för både bild och text i Nyckelknipan.
I år fanns 82 kandidater med i Rudolf Koivu-tävlingen. Bland dem valde juryn ut en tio-i-topp-lista, där också Jenny Lucander och Linda Bondestam finns med:
Djur som ingen sett utom vi, illustratör Linda Bondestam
Tippukivitapaus, illustratör Erika Kallasmaa
Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista, illustratör Satu Kontinen
Vildare, värre, smilodon, illustratör Jenny Lucander
Piano karkaa, illustratör Marika Maijala
Avain hukassa / Nyckelknipan, illustratör Sanna Mander
Tuhat ja yksi otusta, illustratör Laura Merz
Ava ja oikukas trumpetti, illustratör Aino-Maija Metsola
Mur, eli karhu, illustratör Anne Vasko
Koira nimeltä kissa, illustratör Elina Warsta
ANDRA LÄSER