Katri Kulmunis specialmedarbetare åtalas för bedrägeri

Katri Kulmunis specialmedarbetare åtalas för köp av kommunikationsutbildning. Köpet ledde i slutändan till att Kulmuni avgick.

Katri Kulmuni valde att avgå som Centerns partiordförande efter skandalen som följde när det framkom att hennes specialmedarbetare köpt kommunikationsutbildning till henne på ministeriets bekostnad. Arkivbild.
Södra Finlands åklagardistrikt har väckt åtal mot en person som fungerat som närings- och finansminister Katri Kulmunis (C) specialmedarbetare. Personen åtalas för bedrägeri och brott mot tjänsteplikt i samband med köp av kommunikationsutbildning i fjol.
Enligt åtalet har specialmedarbetaren genom att vilseleda eller utnyttja misstag förmått Finansministeriet att utan fog betala nästan 14 000 euro för en kommunikationsutbildning. Genom samma förfarande har specialmedarbetaren i egenskap av tjänsteman brutit mot sin tjänsteplikt enligt bestämmelser eller föreskrifter som ska iakttas i tjänsteutövning.
Specialmedarbetaren, som inte pekas ut av åklagare, nekar till brott.
Läs också: Konsultskandalen som fällde Kulmuni
Stämningsansökan har lämnats in till Helsingfors tingsrätt. Rätten fattar beslut om när ärendet ska behandlas.
Kulmuni valdes till Centerns ordförande i september 2019. Hon valde att avgå i juni 2020 på grund av skandalen som följde när det framkom att hennes specialmedarbetare köpt kommunikationsutbildning till henne på ministeriets bekostnad.
Kommunikationsutbildningen ansågs inte ha med ministerns arbete att göra.
ANDRA LÄSER