Nyval i Spanien i november

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har misslyckats med att samla tillräckligt stöd för en ny regering. Därmed blir det nyval den 10 november.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.
Beskedet kom på tisdagskvällen efter att kung Felipe VI meddelat att ingen premiärministerkandidat efter dagens samtalsrundor kunnat samla tillräckligt stöd för att det ska hållas en förtroendeomröstning i det spanska parlamentet.
Kort därpå förklarade Pedro Sánchez att Spanien måste hålla ett nyval den 10 november.
– Det har varit omöjligt att fullfölja det mandat som vi fick av det spanska folket den 28 april. De har gjort det omöjligt för oss, sade Sánchez och syftade på oppositionspartierna.
– Det finns ingen majoritet i parlamentet som garanterar bildandet av regering, vilket tvingar oss till nyval den 10 november.
Sánchez hade börjat dagen med att ringa runt till ledarna för de andra tre stora partierna för att försöka få dem att släppa fram honom för en ny mandatperiod som landets ledare.
Samtalen skedde i elfte timmen – under eftermiddagen skulle de fyra partiledarna var för sig träffa kungen för att berätta hur de tänker agera.
Men de blev utan framgång och spanjorerna tvingas återigen gå till val – cirka ett halvår efter att de röstade senast.
ANDRA LÄSER