ECB höjer räntan trots finansoro

Trots den rådande bankoron – Europeiska centralbanken (ECB) höjer styrräntorna med 0,5 procentenheter. I ett pressmeddelande säger sig ECB vara redo att agera om det behövs.

ECB, med chefen Christine Lagarde, lämnar räntebesked. Arkivbild
16.03.2023 16:04 UPPDATERAD 16.03.2023 16:07
Europeiska centralbanken ECB höjde som väntat räntan vid sitt möte på torsdagen.
Den så kallade refi-räntan höjs till 3,5 procent från 3 procent. Beskedet var i linje med förväntningarna, enligt Bloombergs sammanställning.
Men flera tunga bedömare trodde att ECB, med chefen Christine Lagarde, skulle nöja sig med en höjning på 25 punkter efter de senaste dagarnas oro på finansmarknaden.
Marknadsreaktionerna på beskedet var små.
ECB skriver i sitt pressmeddelande att banken ”följer noga de rådande spänningarna på finansmarknaderna och står redo att agera vid behov för att bevara prisstabilitet och finansstabilitet i euroområdet. Euroområdets banksektor är motståndskraftig, med starka kapital- och likviditetspositioner”.
Samtidigt påpekar ECB att de senaste prognoserna från banken färdigställdes i början av mars och man därmed inte kunnat ta hänsyn den senaste tidens händelser på finansmarknaden.
”Dessa spänningar innebär i sig en ytterligare osäkerhet runt grundscenarierna för inflation och tillväxt”, skriver ECB.
ECB skriver också att man samtidigt reviderat upp tillväxtprognosen till i genomsnitt 1,0 procent och att den stärks till 1,6 procent under 2024 och 2025. Inflationen spås samtidigt uppgå till i genomsnitt 5,3 procent 2023, 2,9 procent 2024 och 2,1 procent 2025.

Fakta | ECB:s räntehöjning

Europeiska centralbanken, ECB, har tre olika styrräntor som alla höjs med 50 punkter, eller 0,5 procentenheter.
Den viktigaste, den så kallade refiräntan (ECB Main Refinancing Rate) höjs till 3,50. Marginal Lending facility, marginalutlåningsräntan, höjs med lika mycket till 3,75 procent, och inlåningsräntan, Deposit Facility Rate, höjs till 3 procent.
Källa: ECB
Källa: TT

ANDRA LÄSER