Mikaela, luciakandidat 4: "Lucia kan visa vägen – vi ska bry oss om varandra"

Mikaela Lindblad har sett hur lucias besök kan röra äldre människor till tårar. Hon vill gärna vara med och sprida det slags ljus och värme bland finländarna.

Mikaela Lindblad saknar sin gudmor och faster, som dog för några år sedan och skulle gärna träffa henne igen. – Jag önskar att hon skulle få uppleva den här luciatiden tillsammans med mig.
01.11.2018 19:00

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Jag har tidigare varit tärna för Karis-Pojo lucia och det var givande. Jag har länge funderat på att ställa upp, men nu var det min kompis Karin som anmälde mig, hon har också varit luciakandidat tidigare och tyckte att uppdraget skulle passa mig. Det känns jätteroligt, det är nu eller aldrig!

Vilka är dina förebilder?

– Mamma! Jag kan vända mig till henne om precis allt. Hon kan också säga till mig på skarpen om det behövs och det är bra. Hon har gått sin egen väg utan att bry sig om vad andra tycker och tänker.

Mikaela Lindblad

Ålder: 21 år.
Hemort: Billnäs, studerar till klasslärare i Vasa.
Familj: Mamma och pappa, två bröder – en äldre och en yngre.
Musikintresse: Som yngre har jag sjungit, gått i musiklekis, spelat både piano och gitarr och dansat modern dans. Nu sitter jag med i Rockföreningens styrelse, vi ordnar musikevenemang i Vasa, typ Rockidolen.
Favoritbok: Jag är dålig på skönlitteratur, men gillar biografier. Just nu läser jag boken Omgiven av idioter.
Film/tv-serie: Jag gillar That 70's show, den är underhållande och lätt att se på, den får mig att skratta.

Vad ger dig mest glädje?

– Att umgås med kompisar, skratta och lyssna på musik. Jag gillar speciellt svensk musik, stilen kan vara blandad, allt från 1980-talet fram till nutid går bra.

Vilket är ditt bästa luciaminne?

– Det är från 2012, då luciatåget där jag var tärna besökte ett äldreboende. I ett av rummen satt en person som inte orkade lämna sitt rum, så vi gick in där i stället och sjöng Härlig är jorden. Hen blev väldigt rörd och började gråta. Det är ett starkt minne som jag bär med mig.

Hur tar du hand om dig själv?

– Jag plockar undan allt som stressar mig, går ut och tar en promenad, antingen med musik i öronen eller tillsammans med en kompis. Som yngre spelade jag handboll, men det går inte så bra i Vasa.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra?

– Lucia kan visa att vi alla ska bry oss om varandra, att alla är likvärdiga. Lucia ska förena människor, hjälpa utstötta barnfamiljer. Vi ska finnas till för varandra, det kan vem som helst göra.

Vilken julsång betyder mest för dig?

Julen är här, jag tyckte om den sången redan som liten. Om jag blir vald till lucia hoppas jag vi får sjunga den under turnén.
Mikaela Lindblad saknar sin gudmor och faster, som dog för några år sedan och skulle gärna träffa henne igen. – Jag önskar att hon skulle få uppleva den här luciatiden tillsammans med mig.

Vad ska lucia absolut inte göra?

– Lucia ska inte göra det som hon tror förväntas av henne, utan hon ska vara sig själv. Hon ska känna empati och lyssna på dem hon möter.

Vad gör du om tio år?

– Jag är utbildad lärare och speciallärare, det har jag alltid velat bli. Jag jobbar i en skola, men före det har jag hunnit resa och uppleva världen. Jag vill gärna se mera av Europa, där finns så mycket mer, inte bara de vanliga turistställena, utan hur vanliga människor lever.

Ditt vardagstips för att förbättra världen?

– Vi måste finnas till för varandra i vardagen. Exempelvis i skolvärlden finns det mycket mobbning. Jag vill få bort fördomarna, i skolan ska finnas plats för alla slags människor, där ska kön eller sexuell läggning inte spela någon roll.

Var finns ditt smultronställe?

– Mina rötter finns i Billnäs, bland nära och kära där jag har vuxit upp. Nu när jag studerar i Vasa känns det speciellt att komma till Billnäs, det är som att komma hem.

Luciajuryn satte stor fokus på kandidaternas sociala engagemang – vad gör du?

– Jag är aktiv på många plan, jag har fungerat som vänelev i skolan och tutor i högskolan, jag har varit hjälpledare och suttit med i olika styrelser. Det känns naturligt för mig att samla människor omkring mig och umgås med dem.
Här kan du läsa mera om de övriga kandidaterna.

ANDRA LÄSER