Tove Jansson gjorde Pinocchio-pärm

Ett överraskande bokfynd visar resultatet av ett frilansuppdrag Tove Jansson åtog sig som ung student i Stockholm.

Toves stil. Det stormiga havet, den dramatiska himlen, de fantasifulla strandblommorna och stenarna för tankarna till Muminvärlden, tycker den läsare som hittade den här utgåvan av Pinocchios äventyr, med omslagsbild av Tove Jansson.
– Aldrig i mina vildaste drömmar hade jag trott att jag skulle hitta en sådan bok.
Så säger en läsare och bokfantast som hör av sig till redaktionen för att berätta om ett märkligt bokfynd: en upplaga av Carlo Collodis klassiker Pinocchios äventyr, med omslagsbild av ingen mindre än Tove Jansson.
Läsaren i fråga har nyligen haft besök av inbrottstjuvar och vill av den anledningen förbli anonym. Men hon berättar att hon först inte alls reflekterade över omslaget till boken som hon införskaffade för en tid sedan. Det var en bekant som undrade om bilden kunde vara Tove Janssons.
Och visst finns det något omisskännligt Janssonskt över det stormiga havet, den dramatiska himlen och de fantasifulla strandblommorna. I boken ingår inga uppgifter om vem som gjort omslaget, och dess övriga illustrationer är gjorda av någon annan. Längst ner på omslagsbilden kan man däremot se signaturen "Tove".
Boken är utgiven av Bonniers 1932, som en del i en barnboksserie.
– Hon studerade då vid Tekniska skolan (blivande Konstfack, red.anm.) i Stockholm och borde ha varit 18 år gammal då hon tecknade den. Jag tippar att det är ett jobb hon fått under studietiden. Hon har fått pengar av förlaget, men kanske inte en egen upplaga när hon inte illustrerat hela boken.

"Riktigt skojig"

Sophia Jansson vid Moomin Characters är också övertygad om att det är hennes faster som gjort omslaget. Hon kände inte till illustrationen eller Pinocchioutgåvan sedan tidigare.
– Bilden är riktigt skojig faktiskt. Ibland får vi förfrågningar om bilder som kanske är Toves och det är inte alltid så lätt att bedöma. Men här var det ingen tvekan. Det är helt klart hennes stil.

Tror du det finns många verk och illustrationer, som ni inte känner till?

– Knappast jättemånga, men säkert kan något dyka upp – Tove var ju så fruktansvärt produktiv. Hon gjorde också en del personliga vykort och liknande som ibland kan komma fram till exempel i dödsbon. Men när hon gjorde den här bilden var hon faktiskt väldigt ung.

ANDRA LÄSER