Nu kommenterar Sara Danius: "Alla traditioner är inte värda att bevara"

Brott och jäv måste anmälas – och Svenska Akademien bör vara en kraft mot otidsenliga maktförhållanden och kvinnoförnedring. "Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort", skriver Sara Danius, avhoppad ständig sekreterare för Svenska Akademien.

Sara Danius vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon tackar för allt stöd hon fått.
TT
13.04.2018 16:43 UPPDATERAD 13.04.2018 21:09
På torsdagskvällen meddelade Sara Danius att hon lämnar sin post som ständig sekreterare för Svenska Akademien, och också sin stol. På fredag uttalar hon sig bland annat i ett pressmeddelande till nyhetsbyrån TT.
Hon skriver att Akademien är betydelsefull, men att det inte betyder att den inte bör förändras.
"Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket. Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien", skriver hon.
"Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid".
Hon fortsätter:
"Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas. Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet. Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck."
Hon vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon avslutar pressmeddelandet med att tacka för det stöd hon fått under de senaste dagarna.

Vill Danius återvänder

Teologen och ledamoten Jayne Svenungsson tror å sin sida att krisen hade kunnat sluta helt annorlunda om inte ledamöterna Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark valt att hoppa av förra veckan.
– Jag tror att det hade kunnat sluta på ett helt annat sätt om dessa tre män hade hållit tillbaka sina impulser ett ögonblick. I stället står vi här en vecka senare med ytterligare två kvinnor som nu dragit sig tillbaka, säger hon till Kyrkans tidning.
Hon hoppas att Sara Danius trots allt ska återvända till Akademien som ledamot.
– Jag har inte gett upp hoppet om att hon kan bli det. Jag vet att Anders Olsson (som tagit över som tillfällig ständig sekreterare) försöker övertala henne att inte lämna sin stol. Däremot tror jag att hon i nuläget gjorde rätt som trädde tillbaka som ständig sekreterare i den situation av akut splittring som nu råder.
Samtidigt cementerar Klas Östergren sitt beslut och begär nu formellt utträde. I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver han:
"Detta får väl anses som en officiell deklaration: Jag har i dag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien."
Beskedet kommer trots att Anders Olsson öppnat för att avhopparna ska återvända till sina stolar.
– Nu har vi i alla fall fått en lösning på problemen med Frostenson som jag tror kan tilltala dem, sade han i Sveriges Radios P1 Morgon.
I programmet lämnade även Olsson svar som tolkades som att kungen var delaktig i beslutet att Danius och Frostenson ska lämna sina ämbeten.
– Det var samtalet med kungen som ledde fram till det här. Vi delade samma analys, sade han.
Efteråt har både Olsson och hovet dementerat att kungen skulle ha något med beslutet att göra.

"Sorgens afton"

På morgonen uppgav författaren och ledamoten Per Wästberg att han reserverade sig mot beslutet att Danius skulle lämna Akademien.
"Torsdagskvällen var en sorgens afton. Mot beslutet i Akademien reserverade sig Sara Stridsberg, Jesper Svenbro och jag. Vi har fullt förtroende för Sara Danius. Vi ser i henne ett ljus för en öppnare framtid", skriver han i Svenska Dagbladet.
Han medger att beslutet kan ha varit en nödvändig kompromiss, men fortsätter: "Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!"
Enligt Anders Olsson fanns två stora problem i Akademien som överskuggade allt annat under hösten och vintern, dels "Frostensonproblemet" och hennes koppling till den så kallade kulturprofilen, dels det stora förtroendeproblemet som rörde Sara Danius.
– Det var för dålig kontakt mellan ledningen och ledamöterna, beslut förankrades dåligt, säger Olsson i P1 Morgon.