Ny film om Tony Halme: "Att vara framgångsrik är den bästa hämnden"

En ny dokumentärfilm om Tony Halme målar upp grunderna till Sannfinländarnas start mot ett etablerat parti i Finland. 

Tony Halme var en populär figur i Helsingfors östra stadsdelar där han samlade gott om röster i val. Bilden tagen inför kommunalvalet 2004 då Halme förde kampanj i Gårdsbacka.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
26.09.2022 21:10
På tisdag är det premiär för dokumentärfilmen Viikinki som handlar om Tony Halme (1963-2010). I filmen följer man med hur mångsysslaren Tony Halme skapade sitt brand Vikingen, som tog honom ända vägen till riksdagen i valet 2003 då han samlade 16 390 röster i Helsingfors. 
Den ständiga publiciteten i gula pressen och behovet av att synas blev påfrestande för Halme som med sina uttalanden lade grunden till Sannfinländarnas uppgång. Halmes stora folkstöd har fungerat som ett exempel på hur populismen vinner terräng och ändrar på politiken. 
Trots de öppet rasistiska uttalandena, eller kanske just på grund av dem, var Halme med om att forma det politiska klimatet och jargongen till sin spets. 
"Att vara framgångsrik är den bästa hämnden", konstaterade Halme flera gånger. 
Den tvåspråkiga helsingforsaren Tony Halme, som under sitt liv livnärde sig som boxare, brottare, dörrvakt, skådespelare och riksdagsman, avled 2010. Filmen är regisserad av Lauri Anssi Moilanen och Olli Vuokko. I filmen medverkar bland andra affärsmannen Tom Sjöberg, riksdagsmannen Veikko Vallin och Jukka Järvinen. Den sistnämnda mötte Halme flera gånger i boxningsringen. 

ANDRA LÄSER