Samlingspartiets kretsstyrelse föreslår: Kirsi Piha borgmästarkandidat i Helsingfors

Samlingspartiets kretsstyrelse föreslår för kretsmötet att Kirsi Piha utses till partiets borgmästarkandidat i Helsingfors. – Helsingfors är mycket nära mig, säger den tidigare riksdagsledamoten.

Kirsi Piha har gjort en lång karriär inom politiken och jobbar numera som kommunikationskonsult. Wille Rydman har varit aktiv inom Helsingforspolitiken under det senaste årtiondet.
Harald Grönstrand
Anna Svartström
01.02.2021 09:41 UPPDATERAD 01.02.2021 20:44
"Ok. Jag är redo". Med de orden bekräftade Kirsi Piha på måndagsmorgonen att hon ställer upp som borgmästarkandidat för Samlingspartiet i Helsingfors.
Redan samma dags kväll beslutade kretsstyrelsen i Helsingfors att föreslå henne som kandidat för kretsmötet, som fattar det slutliga beslutet den 15 februari.
"Kirsi har en mångsidig erfarenhet av politik och av att leda i förändring. Ett sådant kunnande finns det ett särskilt behov av då vi reparerar skadorna efter coronaepidemin", säger kretsordförande Maarit Vierunen i ett pressmeddelande.
Kirsi Piha arbetar numera som konsult och är grundare till kommunikationsbyrån Ellun kanat.
Hon har suttit i riksdagen i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Dessutom har hon varit Europaparlamentariker 1996–1999. Piha har också varit stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors åren 1992–1996 och 2004–2009.
– Jag tänkte länge på ifall jag skulle ställa upp som borgmästarkandidat. Helsingfors är mycket nära mig, säger Piha till HBL.
Hon säger att hon funderade på kandidaturen dagligen i en månad innan hon slutligen valde att ställa upp.
– Det som talade för det är att borgmästaren arbetar utanför oppositionspolitiken och att posten handlar om samarbete. Det är glädjande att Helsingfors stad kan fatta beslut utanför partigränserna. Det som talade emot det var att partipolitik ibland inte är det mest inspirerande att jobba med, säger Piha.
– Men jag ser många möjligheter vilket motiverar mitt val. Samtidigt finns det många utmaningar, säger Piha.
Piha talar för en öppen och tolerant stad och för "ett gott Helsingfors som säkerställer mänsklig, ekologisk och ekonomisk bärkraft", som hon formulerar det.
Även Wille Rydman, som anses representera den mer konservativa falangen i partiet, meddelade på måndagen att han står till förfogande.
– Vi har många utmaningar, vi kommer att konkurrera med de stora städerna i Östersjöområdet och måste tävla om jobb, företag och kunniga människor. Samtidigt måste ekonomin återhämtas efter pandemin, säger Rydman.

Efterträdare till Vapaavuori

Helsingfors införde modellen med borgmästare 2017. Resultatet i kommunalvalet i april har betydande inverkan på vem som blir den första borgmästaren Jan Vapaavuoris (Saml) efterträdare.
Valet av borgmästare är inte ett direktval, utan Helsingfors stadsfullmäktige fattar beslutet. Överenskommelsen har varit att det största partiet får posten.
Efter det förra valet har Samlingspartiet varit störst med 24 av 85 platser i fullmäktige. De gröna är näst största parti med 21 platser.
De grönas borgmästarkandidat är Anni Sinnemäki som till sin profil inte är helt olik Piha.
Artikeln har uppdaterats.

Borgmästarvalet i Helsingfors

De här har utsetts till borgmästarkandidater:
Nuvarande biträdande borgmästaren Anni Sinnemäki (Gröna)
Nuvarande biträdande borgmästaren Nasima Razmyar (SDP)
Partiledaren och riksdagsledamoten Jussi Halla-aho (Sannf)
Riksdagsledamoten Paavo Arhinmäki (VF)
Fullmäktigeledamoten Mika Ebeling (KD)
Riksdagsledamoten Harry Harkimo (Rörelse Nu)
Specialmedarbetaren Eeva Kärkkäinen (C)
Första vice partiordförande Tiina Ahva (Blå framtid)
Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) har meddelat att hon ställer sig till förfogande. Kretsstyrelsen möts 8.2 för att fatta beslut.
Kommunalvalet hålls i april. Den nya borgmästaren väljs av stadsfullmäktige i juni. Överenskommelsen har varit att det största partiet får posten.

ANDRA LÄSER