Inget joddlande på Intakt Records

I Schweiz finns ett litet skivbolag som fokuserar på frijazz och avantgarde. Vad utmärker utgivningen?

Att det sedan år 1986 finns ett litet schweiziskt skivbolag som fokuserar på frijazz och avantgarde är förmodligen lika välkänt som att även LSD, Rorschachtestet och kardborrbandet uppfanns i Schweiz.
Landets traditionella musik med durklanger, dragspel och joddling kan vara goda orsaker till att man skapat alternativ. På 80-talet kom ju även metallband som Celtic Frost eller Hellhammer från alpernas land.
Skivbolaget Intakt (namnet betyder detsamma på svenska) grundades i Zürich av Patrik Landolt, som fortfarande leder bolaget.
Den första artisten var den schweiziska pianisten Irène Schweizer, som har gjort skivor med bland annat Louis Moholo, Andrew Cyrille och Hamid Drake. Även kända avantgardister och frijazzare från USA som Cecil Taylor, Marilyn Crispell och David Murray har spelat in för bolaget.
I dag är artistkåren internationell, med musiker från bägge sidor av Atlanten.
Sedan förra året distribuerar FG-Naxos (som även sköter spridningen av ECM och ACT och otaliga andra märken) Intakts skivor. Hela katalogen sedan med över 280 skivor finns i distributörens webbshop. Nedan några plock från de senaste månadernas skörd.
Irène Schweitzer fortsätter samarbetet med olika trumslagare på Live! tillsammans med Joey Baron. Fritt så det förslår, men även traditionellare stunder hörs i konsertinspelningen, till och med en blues!
Alexander Hawkins och Elaine Mitcheners kvartett bjuder på klart annorlunda pianotrio plus sång på UpRoot. Den närmaste historiska jämförelsepunkten kanske är Jeanne Lees och Ran Blakes skivor.
Tom Raineys kvintett Obbligato spelar faktiskt standardlåtar på Float Upstream, men emellanåt som kärringen mot strömmen. Fängslande och bra sväng, men inte det man hör på kvarterskrogens jazzkvällar.
Senast hördes saxofonisten Chris SpeedCraig Taborns skiva Daylight Ghosts (ECM 2017). Liksom då spelar den grooviga Dave King från The Bad Plus trummor. Koncis och ofta snabbt pulserande triojazz, fast Speed spelar också långsamt.
Omri Ziegele är enligt Wikipedia en schweizisk frijazzsaxofonist, men på skivan Going South är det mest fråga om afrojazz med energiskt grepp. I trion finns ingen basist, men rhodespianots lägre oktaver kompenserar väl.
Om man är intresserad av avantgarde på dragspel har Intakt ett svar även på den frågan: Hans Hasslers Wie die Zeit hinter mir her. Say no more.
Några av Intakts artister som hörts live i Finland är Aki Takase, Alexander von Schlippenbach, Barry Guy och Evan Parker. David Murray uppträder i Sellosalen den 15.2.
ANDRA LÄSER