Kyrkoherde håller öppet hus trots pandemin – men bara om alla är friska

För fjärde året i rad motarbetar familjen Björk ensamhet genom att bjuda in främlingar till sitt hem på julafton. På grund av coronarestriktionerna är det också möjligt att dricka glögg med familjen via Zoom.

Så här såg det ut hos familjen Björk i fjol. I år har familjen vuxit med en baby.
De flesta släkter och familjer har sina egna jultraditioner. Sedan några år tillbaka har familjen Björk haft som sin tradition att hålla öppet hus hemma hos sig på julafton. Det innebär att personer som annars kanske hade tillbringat julhelgen ensamma kan hälsa på hos familjen och delta i julfirandet.
– Våra två äldre barn är i skolåldern och för dem är det här det så att säga vanliga sättet att fira jul, säger kyrkoherden Daniel Björk vid Petrus församling i Helsingfors.
Hela konceptet är okomplicerat och enkelt. Stämningen ska vara avslappnad och naturlig, förklarar Björk. Och responsen har varit positiv – det är många som uppskattar den vänliga gesten. Familjens tre barn ser till att det finns liv och rörelse i huset. Enligt kyrkoherden är det många som uttryckligen vill tillbringa sin julafton tillsammans med en barnfamilj.
– Här kan man känna sig välkommen. Det ligger nog något i ordspråket att julens glädje syns i barnens ögon.

Vill sprida traditionen

Det var kyrkoherdens fru Rebecka som ursprungligen kom på tanken att bjuda in folk till familjens julbord. Att bjuda hem fem eller tio utomstående personer till julen är inte möjligt för de flesta, men familjen Björk önskar att alla som bara kan ringer upp en avlägsen bekant eller släkting som kanske lider av ensamhet.
– Om många öppnar upp sitt hem är det väldigt få som känner sig ensamma. Det kräver inte så stora ansträngningar, säger Björk.
På grund av det rådande epidemiläget kan familjen inte hålla öppet hus på samma sätt som tidigare år. Just nu rekommenderar myndigheterna att privata tillställningar ska ha högst tio deltagare och den här rekommendationen ska också familjen Björk följa.
Preliminärt har familjen på fem personer tänkt att de kan ta emot fyra gäster i år. I och med att videosamtal blivit en del av mångas vardag under coronaåret erbjuder familjen också två virtuella glöggstunder på Zoom. Den första glöggstunden ordnas klockan 15 och den andra klockan 20.
– Tanken är att alla har en egen varm dryck framför sig och sen kan man logga in en stund för att umgås med oss. Vi får se hur många som dyker upp, säger Björk.
Läs också: Kyrkoherden i Petrus församling har öppet hus på julafton

Extra viktigt i år

Familjen Björk upplever att det är särskilt viktigt med medmänsklighet i år då så många traditionella julevenemang ställts in. I sitt jobb ser kyrkoherden vilka förödande effekter restriktionerna har haft på människors välbefinnande.
– Särskilt via diakonin, som jobbar med de allra mest utsatta, har jag fått höra hur stor nöden är. Många känner sig ensamma men är samtidigt rädda för att gå ut på grund av epidemiläget, säger Daniel Björk.
På måndagen var hela familjen frisk, men ifall någon börjar visa upp förkylningssymtom ska de fira jul utan några gäster.
– I en småbarnsfamilj är det lätt hänt med snuvor och sånt. Vi får se hur det blir på julafton.

ANDRA LÄSER