Jelena Välbe efter Putins mobilisering: ”uteslutet att Ryssland får delta i vinter”

Den ryska skidchefen Jelena Välbe medger att det är osannolikt att Ryssland får delta i internationella skidlopp i vinter.

Den ryska skidbossen Jelena Välbe medger att det är svårt för de ryska och belarusiska idrottarna att komma tillbaka efter Rysslands mobilisering.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
30.09.2022 16:25
Jelena Välbe, ordförande för Rysslands skidförbundet, är en del av den ryska delegationen vid Internationella skid- och snowboardförbundet FIS konferens i Zürich. Rysslands medverkan har väckt stor förargelse – bland annat Norge bestämde att bojkotta alla utskottsmöten där ryska eller belarusiska delegater deltar.
Den före detta skidstjärnan Jelena Välbe är en stor anhängare av Rysslands president Vladimir Putin. Hon har kandiderat för Putins maktparti Enade Ryssland. Hon har också uppträtt i offentligheten  i en Putin-t-shirt.
Inför FIS-mötet sade Välbe till norska NRK att idrott och politik bör hållas isär från varandra. Det har cirkulerat rykten om att FIS är redo att öppna dörren för Ryssland och Belarus, som varit avstängda från internationell tävlan sedan Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i vintras. 
– Kanske kan vi hitta en lösning till december. Eller inför VM här i Planica, det skulle också kunna vara ett bra alternativ, sade FIS generalsekreterare Michel Vion förra veckan enligt TT.
FIS-styrelseledamöten Martti Uusitalo sade dock till HBL att det absolut inte förekommit några dylika diskussioner. Uusitalo menade att Vion blivit feltolkad. Finlands Skidförbund har också sagt att Ryssland och Belarus inte ska få tävla så länge kriget pågår i Ukraina. 
Internationella Skid- och snowboardförbundet har dock inte ännu sagt att ryska och belarusiska idrottare inte får tävla i vinter. Enligt NRK ska FIS-styrelsen besluta om saken i oktober. Samtidigt har bland annat Internationella skidskytteförbundet IBU sagt att ryska och belarusiska idrottare inte får tävla internationellt i vinter. Under fredagen blev det också klart att ryska och belarusiska idrottare inte är välkomna i långloppscupen. 
I Zürich träffade Jelena Välbe personligen FIS-ordförande Johan Eliasch. Efter mötet medgav hon att det är osannolikt att FIS öppnar dörrarna för ryska och belarusiska idrottare i vinter. Inte ens som neutrala idrottare.
– Före mobiliseringen och folkomröstningarna övervägde man att ge våra idrottare en neutral ställning, men nu är det uteslutet. Det blev mycket mera komplicerat för de ryska idrottarna att komma tillbaka, säger Välbe enligt bland annat ryska Match TV.
Kriget i Ukraina har tillspetsat ytterligare under de senaste månaderna. Efter Rysslands motgångar i Ukraina utlyste president Vladimir Putin en partiell mobilisering förra veckan. Det innebär bland annat att hundratusentals reservister inkallas till tjänstgöring. Den här veckan ordnade Ryssland iscensatta ”folkomröstningar” om att ansluta sig till Ryssland i de annekterade områdena Donbass, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson. De så kallade ”folkomröstningarna” har dömts ut av västländerna och Ukraina. Samtidigt uppdagas det ständigt nya avslöjanden om de ryska styrkornas grova krigsbrott i Ukraina.
Det har spekulerats om att FIS skulle öppna för ryska och belarusiska deltagare, eftersom Ryssland är en av de största nationerna i längdåkning. Deras frånvaro innebär förlorade sponsorintäkter.
– Vi är optimistiska. Alla har redan börjat räkna ut förlusterna. Uppenbarligen  kommer Rysslands frånvaro att leda till mindre synlighet för tävlingarna, säger Välbe enligt Match TV.
Norges skidförbundet tog kraftigt avstånd till att Ryssland överhuvudtaget kan delta i FIS-konferensen i Zürich. De ryska och belarusiska delegaterna är dock inte avstängda. I våras ställde Jelena Välbe upp för omval till FIS-styrelsen, men blev inte vald. 
– Atmosfären här är normal, fungerande, alla kommunicerar. Men det är som alltid intressant nu och då. Norrmännen skrev att de bojkottar, för att Rysslands delegation deltar. Men de är här, alla talar och kramas, säger Välbe enligt Match TV.
FIS tvekade med att avstänga de ryska och belarusiska idrottarna efter att Putin inlett sitt anfallskrig. Ryssarna kunde tävla ännu i världscupen i Lahtis i slutet av februari, några dagar efter att Ryssland inlett sin invasion i Ukraina. Efter att internationella olympiska kommittén IOK gått ut med en rekommendation till sin medlemsförbund om att Ryssland Belarus avstängs från internationell tävlan ändrade sig FIS.
I sitt uttalande i mars nämnde FIS dock inte kriget i Ukraina. Avstängningen motiverades med att man ville garantera idrottarnas säkerhet. Samtidigt betonade FIS att man vill hålla sig politiskt neutral. 
Skidförbunden i Norge, Sverige och Finland har dock varit tydliga med att de inte godkänner ryska eller belarusiska deltagare så länge kriget i Ukraina pågår. Norges skidförbund har redan meddelat att Norge bojkottar världscupen och VM om Ryssland får delta i vinter.

ANDRA LÄSER