Feltryck kostade 221 000 euro

En säljare tryckte fel – och råkade lägga ut en hett eftertraktad tecknad bild på en apa till försäljning för en spottstyver av vad den är värd. En sekund senare hade han förlorat motsvarande 221 000 euro.

Så fort den undervärderade NFT:n lades ut till försäljning köptes den, antagligen av en robot. Arkivbild.
Gustav Sjöholm/TT
14.12.2021 11:29
Att slinta på tangentbordet är förargligt, men det är sällan det får sådana konsekvenser som för säljaren Max, rapporterar CNET.
Han ägde en Bored Ape Yacht Club-NFT som han tänkte sälja för 75 ether. Han råkade sätta decimaltecknet fel, och sålde den i stället för 0,75.
– Hur det hände? Jag tappade koncentrationen gissar jag. Jag lägger ut många föremål varje dag och jag var helt enkelt inte uppmärksam, säger han till CNET.
Han insåg snabbt sitt misstag – men då var det redan för sent.
– Och bara så där, så var 250 000 dollar borta.
Jimmy Fallon är en av flera kändisar som har köpt en Bored Ape Yacht Club-NFT. Arkivbild.

Eftertraktade ägarbevis

För den oinvigda kan det låta obegripligt att en tecknad bild på en apa kan vara värd motsvarande 221 000 euro, speciellt när vem som helst gratis kan ladda ned bilden i fråga från nätet. Men det som köparen betalar för är en så kallad NFT, en form av äkthetsbevis, och ägarskapet lagras i en så kallad blockkedja. Bored Ape Yacht Club (BAYC) är en av de mest eftertraktade NFT:erna och finns i en upplaga på 10 000 – många ägda av kändisar, till exempel programledaren Jimmy Fallon.
De olika aporna skapades i april i år av fyra upphovspersoner. Bilderna har skapats genom att autogenerera 170 olika utseenden och egenskaper, enligt skaparna. De såldes ursprungligen för 0,08 av kryptovalutan ether, motsvarande cirka 270 euro.
På andrahandsmarknaden har dock värdet sedan dess skenat. Den billigaste som är ute för försäljning kostar 52 ether, vilket motsvarar ungefär 175 000 euro, enligt CNET.

Köptes av bot

När helt plötsligt en NFT listades för 0,75 ether upptäcktes det därför omedelbart av en av de botar som dammsuger försäljningsplattformar för undervärderade NFT:er. Därför räckte det med en sekunds oaktsamhet innan köpet hade gått igenom.
Men säljaren verkar inte alltför kritisk till systemet.
– Branschen är så pass ny, dåliga saker kommer att hända, vare sig det är ditt eget fel eller tekniken. När du inte längre har kontroll över resultatet är det bara att glömma och gå vidare, säger han till CNET.

NFT

NFT – non-fungible tokens är ett slags äkthetsbevis, som kan säljas, köpas eller bytas.
Via blockkedjeteknik kopplas NFT till någon form av digitalt innehåll.
Till skillnad från exempelvis kryptovaluta, som också använder sig av blockkedjeteknik, är varje NFT unik, och ett slags äkthetsbevis, som kan säljas, köpas eller bytas. En bitcoin är lika mycket värd som en annan bitcoin, medan en NFT är mer att likna vid ett unikt samlarkort. Du kan byta samlarkortet, men då mot ett helt annat kort.
Vem som helst kan i princip skapa en NFT, och den kan kopplas till vilken typ av digitalt innehåll som helst. Den första tweeten har exempelvis sålts för cirka 2,6 miljoner euro, artisten Grimes sålde tio digitala föremål för totalt omkring motsvarande 5,4 miljoner euro, och en The New York Times-kolumn om NFT:er såldes för 500 000 euro.
Vad värdet egentligen är med NFT kan ifrågasättas. För digitala konstnärer kan det vare ett sätt att faktiskt sälja sin konst, för köpare och samlare kan det vara ett sätt att stödja konstnärer, potentiellt göra sig en hacka eller ha något att skryta om.
Källor: CNN, The New York Times, The Verge

ANDRA LÄSER