19-åriga Maija Killström från Vichtis har varit på tre olika språkresor i tre olika världsdelar. Hon har velat åka på språkresa ända sedan hon såg en broschyr om språkresor när hon var i tioårsåldern.
När Killström var 14 år fick hon sin önskan uppfylld och åkte i väg på sin första gruppresa till Malta. Det kändes som en bra början att resa inom Europa. Även det var nervöst inför den första resan var det samtidigt roligt att få prova egna vingar för första gånger, berättar hon.
– Jag vet inte om det var mer spännande för mig eller för mina föräldrar.
På Malta talas maltesiska och engelska, men under vistelsen där fokuserade Killström och de andra deltagarna på att lära sig engelska. Eftersom det var frågan om en gruppresa var vistelsen på Malta fullspäckad med program. De åkte bland annat på utflykter till närliggande öar och stränder.

Maija Killström har varit på tre olika språkresor med destinationer i lika många väderstreck. Bilden är tagen under språkresan på Malta. Examenshatten hon bär på bilden hör till examensceremonin som ordnas i slutet av varje gruppresa av EF.
Året därpå, sommaren 2019, åkte Killström till Cairns i norra Australien. Trots att hon redan hade erfarenhet av språkresor kändes det väldigt spännande att åka så långt bort. Hon förberedde sig på starkare kulturkrockar.
Under den resan fick hon och några andra resenärer testa på att bo hos en australiensisk familj. Killström trivdes bra med den boendeformen. De blev väl mottagna av familjen, som tidigare hade erbjudit boende åt internationella studenter.
– Vi var sex stycken tjejer som bodde hos samma familj. Två av dem var från Spanien, två från Frankrike och så var vi två från Finland. Det var en häftig upplevelse. Varje dag åt vi middag tillsammans och pratade om dagens höjdpunkter. När vi skulle åka sa mamman i värdfamiljen att jag är välkommen tillbaka om jag någon gång återvänder till Australien. Det bär jag med mig. Australien har en speciell plats i mitt hjärta.
Killström gillade den australiensiska kulturen och kunde även se likheter mellan finländare och australiensare, trots att landet är beläget så långt bort.

Killström trivdes bra i Australien och vill gärna återvända.
Under vistelsen i Australien hann hon även med ett besök i Sydney, en stad hon gärna vill se mer av.
– Det kändes på sätt och vis utopiskt.
Efter några års paus var det i april 2022 dags för den tredje språkresan för Killströms del. Den här gången begav hon sig över Atlanten på en individuell resa, närmare bestämt till San Fransisco i USA. Under den resan hade Killström större frihet att planera sitt eget schema.
– Det var en mer självständig resa, jag fick göra nästan vad jag ville. Jag gick bland annat runt i staden och i många olika parker, hade picknick med mina vänner och bekantade mig med kulturen.
”Det bästa sättet att lära sig ett språk”
Språkresor handlar inte enbart om att lära sig ett nytt språk. Det handlar om att bekanta sig med världen, träffa nya människor, skaffa nya vänner och gå utanför sin bekvämlighetszon, säger Daniel Palanki på EF Språkresor Finland. Han tror att en språkresa kan göra stora intryck på dem som väljer att åka.
– För många är en språkresa första gången de reser utomlands själva utan sina familjer, säger Palanki.
Ofta är det huvudsakliga syftet med en språkresa ändå att lära sig eller förbättra sina kunskaper i ett språk. Skillnaden mellan språkresor och andra inlärningsmetoder är att man under en språkresa får uppleva språket i dess ursprungsland.
– Vi tror att det bästa sättet att lära sig ett språk är genom att uppleva det på lokalt vis i dess naturliga miljö, säger Palanki.
En språkresas innehåll varierar från fall till fall, berättar Palanki. Det beror mycket på resenärens språkkunskaper och vilket språk det är frågan om.
– Det beror på om det är fråga om en nybörjare eller någon som redan pratar ett språk flytande.
För finländska språkresenärer är Malta och England de populäraste resmålen i Europa. Utanför Europa lockar New York, Sydney och Seoul, säger Palanki. Förutom engelska är mandarin, spanska och tyska populära språk att studera.
De flesta som åker på språkresa är mellan 14 och 19 år. Det är även möjligt att kombinera en språkresa med akademiska studier.

Daniel Palanki är Country Product Manager på EF Språkresor Finland. Han säger att det har varit stor efterfrågan på språkresor efter pandemin.
Killström tycker att språkresor passar för vem som helst som är villig att upptäcka världen och lära sig nya saker. Med en öppen inställning kommer man långt, tror hon. Hon tror också att det effektivaste sättet att lära sig ett språk är att vistas i en miljö där språket faktiskt talas och att lära känna kulturen. Hon upplever att hennes världsbild har öppnats upp rejält i och med språkresorna.
– Det är en häftig upplevelse bara man ger det en chans. Man lär sig mycket om sig själv och om andra. Jag tror inte att jag hade varit samma person utan språkresorna. De har också påverkat min självkänsla. Jag är mer självsäker och vet att jag klarar mig.
Dessutom har hon fått många nya vänner. Killström tycker det är viktigt att skapa kontakter i unga år. Hon lyfter fram den goda gruppdynamiken som skapats mellan henne och medresenärerna.
– Man kommer varandra väldigt nära på en språkresa. I sommar ska jag träffa en fransk vän som jag lärde känna i USA. Jag håller ännu kontakten med mina vänner jag lärt känna på resorna.
Killström tycker det har varit givande att lära känna människor från olika länder och kulturer.
– Jag har lärt mig hur man för sig i andra länder och lärt mig respektera att man verkar på olika sätt i olika delar av världen.

Maija Killström tyckte det kändes spännande att åka till Australien, eftersom det är så långt borta.
Pandemin har av uppenbara anledningar haft en stor inverkan på språkresor under de senaste åren, förklarar Palanki. Men nu när gränserna återigen är öppna verkar många ha resfeber igen. Palanki säger att situationen har återhämtat sig väl efter pandemin.
– Det har varit stor efterfrågan efter pandemin. Uppenbarligen är folk återigen intresserade av att resa i världen, säger Palanki.
Under sina fem år som verksam på EF har han sett en ständigt stor efterfrågan på språkresor.
– I dagens globala värld är det värdefullt att ha goda språkkunskaper och internationella erfarenheter. Att åka på språkresa kan även innebära fördelar för både studier och jobb, säger Palanki.
- Språk
- Samhälle
- Palanki
- Malta
- England
- Europa
- Sydney
- Seoul
- Familj
- Familjeliv
- Vichtis
- Australien
- Frankrike
- Spanien
- Finland
- Cairns
- New York
- San Fransisco
- USA
- Kultur
- Studier
ANDRA LÄSER
Skola och utbildning
Erfaren svensk spanare fick inte jobba som polis i Finland – ”Borde ha gått om hela utbildningen – då sa jag nej”
04.06.2023 05:01

Konsument
Pernod Ricard backar, Marabouägaren tiger – ”Kunderna röstar med fötterna då företag agerar oetiskt”
04.06.2023 14:34


Orientering
En av världens största orienteringstävlingar kommer till Borgå: Kalevi och Jari bygger stad för 20 000 i skogen
27.05.2023 05:02

