Semifinaldags för Victoria Lindqvist i The Voice of Finland: Tävlingen har lärt mig relaxa

Musikern Victoria Lindqvist från Tenala är en av de nio semifinalisterna i sångtävlingen The Voice of Finland 2021. Tv-programmet har gett musikpedagogen en chans att uppträda med olika slags låtar, även sådana som inte brukar ingå i hennes repertoar.

Victoria Lindqvist har tagit sig till semifinalen i sångtävlingen The Voice of Finland, som visas på tv på fredag.
Slutet hägrar i den populära sångtävlingen The Voice of Finland, som har visats på tv-kanalen Nelonen i vinter. I fredagens semifinal tävlar nio sångare, som alla hoppas finnas bland de fyra som går vidare till nästa veckas final. HBL har ringt upp Raseborgsbaserade musikern Victoria Lindqvist, som förbereder sig inför fredagens direktsända program hemma på Villa Christine i Tenala.
– Det har varit mycket spännande att medverka i The Voice of Finland och jag har vuxit både som människa och artist. Vanligtvis brukar jag vara mycket noga med vilka låtar jag uppträder med, men nu märker jag att jag tidigare tagit mig själv på ganska stort allvar. Tävlingen har lärt mig att relaxa, att jag kan sjunga olika slags musik och släppa perfektionisten i mig utan att det definierar mig som artist, säger Victoria Lindqvist.
Till vardags ordnar Victoria Lindqvist musikläger på Villa Christine, komponerar egen musik och uppträder i ett par musikgrupper, där hon både sjunger och spelar olika instrument.
Hon har njutit av tiden framför tv-kamerorna, samtidigt som detta gigantiska musikspektakel med sminköser, stylister, koreografer och en stor orkester i bakgrunden har inneburit nya utmaningar med att hitta sig själv och sin egen röst mitt i allting.
– Det har varit en utmaning att hitta en inre närvaro mitt i vimlet av olika proffs som lägger fokus på allt det yttre. Jag har fått lära mig att handskas med känslor som skam och sårbarhet, som då jag grät mig igenom en av intervjuerna. Men alla bär vi på någon form av skam och det är fint att också dessa känslor får ta plats, säger Victoria Lindqvist.

Den svåra finskan

En annan sak som hon utmanat sig med under tävlingens gång är att prata finska inför en storpublik, och speciellt att prata om sig själv och sin musik.
– Jag ingår i Maija Vilkkumaas team och mycket hänger på henne, men för att jag ska gå vidare behöver jag också publikens stöd. För att få det behöver jag nå ut till folket, så jag måste berätta något om mig själv, på finska. Tidigare har finska varit det svåraste som finns, men nu börjar jag bli van.

Victoria Lindqvist

Bor: på kurscentret Villa Christine i Raseborg, där hon ordnar kreativa musikläger.
Ålder: 37 år.
Familj: sambo och två barn.
Karriär: Utbildad musikpedagog från Sibelius-Akademin. Medverkar som musiker och sångare i musikgrupperna Raka bananer och Folk utan dräkt. Just nu komponerar hon musik till en dockteater.
Aktuell som: Deltar i sångtävlingen Voice of Finland 2021. Lindqvist ingår i Maija Vilkkumaas team och har hittills framfört bland annat Björks låt Dead Play och Paula Vesalas låt Nyt on lähtö.
Övriga semifinalister: Clarissa Grönstrand, Kalle Virtanen, Susanna Wendelin, Elise Juliette, Milla Kotilainen-Dwyer, Nisse Nordling, Ira Mikkonen och Siret Tuula.
Hittills har Victoria Lindqvist främst framfört engelska låtar, men hon har också visat prov på sin finska i en låt. Hon har själv fått ge förslag på låtar som hon vill uppträda med, men ju längre in i tävlingen man kommer desto större inflytande har produktionsteamet över vilka låtar som sjungs. De strävar efter att hitta en kombination som tar fram artisternas styrkor och samtidigt ska det vara sådan musik som publiken förväntas känna igen.
– Överlag tycker jag det känns udda att sjunga cover, vanligtvis uppträder jag mest med folkmusik eller sådan musik som jag själv har skrivit. Senast sjöng jag en finsk låt av Paula Vesala och det var så främmande, hon var ju min klasskompis i Sibelius-Akademin och jag hade aldrig trott att jag skulle uppträda med hennes musik. Men det gick nog bra, säger Lindqvist.
Vilken låt Victoria Lindqvist ska framföra i fredagens direktsända program är fortfarande hemligt för allmänheten. Själv har hon haft en vecka tid på sig att öva på den.
– Jag kan säga så mycket att låtvalet var en total överraskning för mig, länge funderade jag på vad jag ska ta mig till med en sådan låt. Men nu har jag ändrat mig, jag har övat mycket på den och lärt mig älska låten!

Semifinalen i The Voice of Finland avgörs fredagen den 16 april på tv-kanalen Nelonen. Sändningen börjar klockan 20.

ANDRA LÄSER