Haavisto förnekar att han gett en order: "Vi uppmanades ta hem barnen från al-Hol-lägret"

Utrikesminister Pekka Haavisto uppger att hela regeringen stod bakom beslutet att, med justitiekanslerns välsignelse, ta hem de finländska barnen från flyktinglägret al-Hol i Syrien.

Enligt utrikesminister Pekka Haavisto har Tuominens flytt inte med al-Hol-lägret att göra. Enligt Haavisto är det vanligt att tjänstemännen på Utrikesministeriet regelbundet byter arbetsuppgifter.
02.12.2019 22:10 UPPDATERAD 03.12.2019 00:38
Riksdagens utrikesutskott krävde tidigare på måndagen en förklaring efter uppgifter om att utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) skulle ha pressat en tjänsteman på Utrikesministeriet att eventuellt bryta mot lagen.
Haavisto ville enligt Ilta-Sanomat att ministeriets konsulära chef Pasi Tuominen skulle ta hem de finländska barnen från flyktinglägret al-Hol i Syrien i eget namn och på konsulär nivå, så att de skulle komma till Finland utan sina mödrar.
Tuominen ska ha vägrat med hänvisningen att frågor om liv och död inte kan lämpas på en enskild tjänsteman, som Ilta-Sanomat skriver. Efter det ska han ha flyttats till andra uppdrag.
Haavisto kommenterade uppgifterna på en snabbinkallad presskonferens sen måndag kväll.
– Jag har inte utövat någon påtryckning på någon, sade han.
Han förnekar att han gett en order att ta hem barnen. Enligt honom hade det inte varit möjligt.
– Ministern kan inte och har inte gett en sådan order.
Haavisto förnekade också uppgifterna om att han tappat besinningen när det gäller tjänstemannen.
– Jag ser inte mig som en person som tappar besinningen.

"Vi fick rena papper"

Regeringens förfarande gällande barnen i Isis-lägret utreddes redan i somras, varpå justitiekanslern den 10 oktober gav regeringen rena papper och menade att barnen kan tas hem utan föräldrarnas tillstånd.
– Vi utgick från Justitiekanslerns uppmaning och tillsatte en tjänsteman som skulle utreda processen att ta hem barnen. Han var i kontakt med övriga länder och försökte få en bild av hur andra gör. Problemet är att den kurdiska administrationen inte godkänner splittring av familjerna, sade Haavisto på måndagskvällen.
Enligt Utrikesutskottets ordförande Mika Niikko (Sannf) är det mot lagen om konsulära tjänster att skilja barnen från sina mödrar. I så fall borde mammorna ha tagits till Finland samtidigt menar han.
Utrikesutskottet har bjudit in Haavisto till utskottet på tisdag för att få en omfattande förklaring av vad som hänt.
Läs också: Justitiekanslern: IS-barnen kan tas hem utan föräldrarnas tillstånd
Läs också: "Svårt att inte ta hem mammorna från IS-lägret – kan stå Finland dyrt"

ANDRA LÄSER