Nya, argare asylhetsare utmanar Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna spås en storseger i septembervalet i Sverige. Vadslagningsbyråerna ger Jimmie Åkesson ett säte i regeringen med oddsen 1:8. Men mellan de invandrarkritiska jäser det.

Nordiska motståndsrörelsen hade enkla led i Almedalen, men fick stor uppmärksamhet av partiledarna och medierna. Fem NMR-anhängare greps för att ha ropat "heil Hitler" på gatan.
08.07.2018 11:15 UPPDATERAD 10.07.2018 00:35
I juni 2016 träffas en grupp unga svenskar på restaurang Kiila på Kalevagatan i Helsingfors, William , Jessica , Adam och Gustav . De tre andra har rest in, Gustav pluggar på sin MBA-examen i ekonomi vid Aaltos handelshögskola.
Sedan åker de alla till Sveaborg, mest fascinerade över bröderna Sprengtportens revolutionära verksamhet mot riksdagsväldet i Stockholm under Gustav III.
– Det var på Kiila som vi kom på namnet Alternativ för Sverige, säger Gustav Kasselstrand , 31.
I dag leder han det splitterparti som bildades efter att Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU avstängdes från moderpartiet 2015, De tre andra vid träffen i Helsingfors var alla liksom han tidigare ledare inom SDU: William Bahne, Adam Berg och Jessica Ohlson.
SDU hade valt den invandrarradikala Jessica Ohlson till ny SDU-ordförande, varefter Sverigedemokraterna bröt med dem. Ungdomsförbundet anklagades för samröre med nazistiska Nordisk Ungdom och hade också vägrat skriva in moderpartiets riktlinjer om att vara politisk "socialkonservativa".
– Ett toppstyrt parti, säger Gustav Kasselstrand. Jimmie Åkesson styrs av andra omkring honom som M attias Karlsson och Paula Bieler som vill göra partiet mer regeringsdugligt.
Gustav Kasselstrand uteslöts från Sverigedemokraterna och satt under några år i Helsingfors och skissade på sitt nya parti, Alternativ för Sverige.

"Man diskuterade invandring som i DDR"

Gustav Kasselstrand var 17 när han i Valdemarsvik utanför Linköping blev intresserad av Sverigedemokraterna 2004.
– Det var som en oppositionsgrupp i DDR, ingen talade om invandringen då. Nu är den ju en stor fråga.
Han har gillat Jimmie Åkesson en gång men tycker nu beskt att Åkesson aldrig har kommit tillbaka ordentligt efter sin sjukskrivning 2014.
– Det skulle inte förvåna mig om han avgår efter valet, säger Kasselstrand.
AfS sägs ha omkring 2 000 medlemmar. Någon lön får Kasselstrand inte så han försörjer sig på marknadsanalyser för ett finländskt företag med kunder inom teknologi och skogsindustri i Finland.

Riva upp uppehållstillstånd

från senaste 18 åren

Gustav Kasselstrand vill att mellan en halv och en miljon svenska uppehållstillstånd som har beviljats de senaste 18 åren – sedan år 2000 – ska rivas upp och behandlas på nytt.
– Det finns de som har ljugit om sin ålder, begått brott, levt här på bidrag eller aldrig lärt sig svenska.

Men kan det fungera rent juridiskt? Det är ju myndighetsbeslut som har laga kraft, eller brott som i så fall är preskriberade?

– Man får ta upp det när uppehållstillstånden går ut och ska förnyas.
Ute på gatan på Donners plats i Visby växlar Gustav Kasselstrand upp, klädd i den svenska tuffhögerns nya klädkod, den tajt skurna blåa kavajen, och går till storms mot "globala lobbyister, odugliga politiker och korrumperade medier".
På plats finns också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i vita pikétröjor med texten "Vi är inte politiker. Vi är folket". Bland dem finns den nationalsocialistiska riksdagskandidaten Pär Sjögren som jobbar med underhåll hemma i Ludvika. Han berättar för HBL hur han önskar sig ett "fritt Norden", där de nordiska länderna med 24 miljoner tillsammans under ett nationalsocialistiskt styre kunde stå ekonomiskt och även militärt i hela världen.
– Alternativ för Sverige står för samma frågor som vi i NMR. Därför är jag här, säger Pär Sjögren.
Runtom i Almedalen har NMR väckt uppmärksamhet med ett smått politiskt ofog och knuffningar mot vänsterfolk, feminister och sexuella minoriteter. Inne på hotellet, berättar jag för nazisterna, har Gustav Kasselstrand sagt att den som ägnar sig åt politiskt våld inte kommer att kunna vara med i Alternativ för Sverige.
– Du ljuger, säger Pär Öberg, en äldre Ludvikaaktivist från sidan.

Varför skulle jag ljuga om det?

– För att du är journalist.
Och så käbblar vi lite om vilken global jätte som äger HBL och att vi förstås får presstöd av staten.
Nej, så är det ju inte. Vi har inget presstöd i Finland och pengarna kommer från en svensk förening i Helsingfors som äger fastigheter och företag kring redaktionen. Det är väl bra, eller hur? Och sen är timglaset tomt och det börjar småregna på Donnerska platsen.

Från invandring till återvandring

"Återvandringsverket" står det på en röd logga på ingenjören och uppfinnaren Per Antonio Hanssons rygg, logotypen är en kopia av Migrationsverkets. Han kommer från Östersund och har en blågul vikingamössa med horn på huvudet. Med sig har han sin son Kelvin , 14.
Per Hansson från Östersund blev besviken på mångkultursarbetet. Nu talar han för "återvandring".
– Vi åkte precis lokalbuss i Helsingfors och då frågade jag barnen vad som var annorlunda på bussen här. Jo, sa de efter en stund, här finns inga invandrare.
Per Hansson är besviken över hur mångkultursarbetet hemma i Östersund har spruckit mellan "hyggliga och arbetsamma filippinare och thailändare" och å andra sidan "araber och muslimer". Droppen var när hans brasilianska grillstek inte dög vid en mångkultursfest för att den inte var muslimsk halal.
– Men jag har ingenting emot invandrare i sig. Vi bjöd hem en afghan till oss över jul.

"Passade mig bäst"

På AfS lilla podium talar två avhoppade SD-riksdagsledamöter och tematiken är överraskande mycket densamma som bland NMR:s vitgröna flaggor på Hamnplan med segelbåtarna i bakgrunden, om det kompromissande SD, globala lobbyer och snyltande invandrare.
Monica Skogman med rötter i Finland går med AfS-broschyrer och säger ett par gånger till HBL lite besvärad att kavajgrabbarna på podiet lät det bli "lite tufft". Själv är hon ny i kretsen kring först Sverigedemokraterna och nu AfS.
– Jag oroade mig mer och mer för tryggheten och brottsligheten och jämförde olika partier och tyckte att det här passade mig bäst.
Utvandrad från Kristinestad som 19-åring 1979 jobbade hon först i hamnen hos Viking Line och drev sedan kaféet i Stadsgårdsterminalen i Stockholm i 30 år och dessutom en restaurang på Birger Jarlsgatan.
– Vi är inte ett renodlat vänster-högerparti, säger hon om Alternativ för Sverige. Inom vården vill vi lägga ner landstingen, minska organisationerna och förstatliga skolan.
Hon har ingenting mot utlänningar för många har jobbat hos henne och varit både "duktiga och trevliga". Men det hon kallar "brorsorna" upprörde henne ofta i terminalen när de störde i kaféet.

Värre än fulla finnar?

– Finnarna lydde ju när man sa till dem . Men de andra invandrarna sa att jag var rasist.

"Vi kommer att ha egna domare"

På Hamnplan har Nordiska Motståndsrörelsens talare en ovanligt liten publik för att Sverige spelar fotboll mot England på storskärmarna runtom i staden.
Simon Lindberg är huvudtalare bakom en flaggborg och fyra män med plexisköldar. Han talar hånfullt om den "feminina" moderatledaren Ulf Kristersson eller om statsminister Stefan Löfvén som är "så dum att han inte kan svetsa". Det största vrålet stiger från den lilla publiken när Lindberg talar om folkförrädare som ska föras "till Finspång"; ett svenskt internetfenomen som anspelar på folkrättegångar med hängningar.
Simon Lindberg hotade politiker med folkrättegångar för att ha fyllt Sverige med "två miljoner rasfrämlingar".
Julia Rosander, 25, parkarbetare från Skara, är en av de få kvinnorna här. Hon får okej av en äldre manlig nazist att uttala sig.
– Vi kommer att ha egna domare i folkrättegångarna, säger nationalsocialisten Julia Rosander från Skara.

Det här med folkrättegångar, hur ska det gå till tror du?

– Ja, som vanliga rättegångar, i tingsrätten. Vi kommer att ha egna domare som dömer.

Vem ska dömas då och för vad, tänker du?

– Politiker. För vad dom har gjort med invandringen.
Nordiska motståndsrörelsen hade enkla led i Almedalen, men fick stor uppmärksamhet av partiledarna och medierna. Fem NMR-anhängare greps för att ha ropat "heil Hitler" på gatan.

En chans på åtta

att SD kommer att regera

Vid politikerpodiet i Almedalen talar Jimmie Åkesson inför det som plötsligt känns som en vanlig politisk folkfest. Martin Kirchberg från Kalmartrakten är på SD:s riksdagslista och vill jobba för pensionärer och för en bättre kriminalpolitik i Sverige. Gabriella Hedarv från Lund hoppas att SD ska få leda utskottsarbetet i riksdagen ibland annat sociala och juridiska frågor.
Gabriella Hedarv från Lund har jobbat inom partiet. Hon hoppas nu på att SD ska få leda utskott som jobbar med sociala och juridiska frågor
Splittringen bland de invandrarkritiska lyser igenom också hos Jimmie Åkesson, i blå kavaj och Almedalens mest ostrukna ljusa sommarjeans.
– Fega töntar! säger han om nazisterna och får applåder ur havet med SD-vimplar. Men i nästa mening säger han att de pengar som behövs för vårdköerna, fattigpensionärerna eller polisen – allt går åt "till asylinvandringen".
Jimmie Åkesson töntförklarade nazisterna, men skyllde bristen på välfärdspengar på asylinvandringen. Oddsen att han sitter i nästa svenska regering är 1:8 i vadslagningen.
Jimmie Åkessons parti väntas få mellan 22 och 24 procent av rösterna i valet. Vadslagningsbyråerna ger honom en elva procents chans att sitta i nästa regering.
Längst bak i publiken står Finlandsfödda Monica Skogman i sin vita AfS-keps. Hon tycker att Jimmie Åkesson var mesig.
- - -
Uppdaterad tisdag 0.30 med fullständiga namn på William Bahne, Adam Berg och Jessica Ohlson.

ANDRA LÄSER