Fyra faror med vädret – se upp i trafiken

Det är dåligt eller mycket dåligt väglag på tisdagsmorgonen, varnar väderlekstjänsten Foreca. Bilister i södra Finland möts av flera utmaningar när de ger sig ut på vägarna. Även fotgängare ska se upp.

Snöslask i Södrik i Esbo den 14 mars 2023.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
14.03.2023 06:52 UPPDATERAD 14.03.2023 09:02
Marsovädret nådde Finland natten mellan måndag och tisdag och på Finska viken har det ställvis blåst över 21 meter i sekunden, vilket innebär att ovädret klassificeras som storm.
Bilister uppmanas fästa särskild uppmärksamhet vid de svåra förhållandena och reservera extra tid för resan. Det finns hela fyra faktorer som försämrar väglaget särskilt i södra och mellersta delarna av landet, enligt väderlekstjänsten Foreca. De är vattenplaning, slask, halka och i Lappland gäller risken för uppvirvlande snö.
Nederbörden kom först som snö, men förvandlades till vatten under natten i landets södra och mellersta delar, rapporterar jourhavande meteorolog Markus Mäntykannas på Foreca. 
Mest nederbörd i form av vatten har det kommit mellan klockan 20 på måndagskvällen och klockan sex på tisdagsmorgonen i Noux i Esbo, där det regnat 17,8 millimeter. Även i övrigt har de största regnmängderna uppmätts i huvudstadsregionen.
På tisdag kan det bli upp till sex plusgrader i södra Finland.

Fram med broddarna

Enligt meteorolog Joanna Rinne är det halt väglag särskilt på de ställen där temperaturen växlar mellan minus- och plusgrader så att vägytan smälter och fryser om vartannat. 
Även fotgängare ska se upp. Meteorologiska institutet varnar för att trottoarerna är mycket hala på grund av ett tunt lager vatten ovanpå isiga ytor. Varningen gäller till tisdag midnatt. Lättrafiklederna är mycket hala i stora delar av Nyland och det är avsevärd risk för halka, varnar Meteorologiska institutet.

Inställda bussar och tåg

På grund av det slaskiga vädret har flera bussavgångar ställts in i huvudstadsregionen, rapporterar Helsingforsregionens trafik HRT. Också flera lokaltåg ställs in den här morgonen. 

ANDRA LÄSER