HBL avslöjar: Här är nya exporttillståndet för försvarsmateriel till Turkiet – Savola skrev under i går

HBL kan avslöja att ett nytt exporttillstånd för försvarsmateriel till Turkiet har beviljats. Försvarsminster Mikko Savola (C) har tecknat under tillståndet på tisdagen. Frågan är kontroversiell efter att regeringen tidigare har pausat alla nya exporttillstånd till Turkiet. 

Av tillståndet framgår att exporten gäller 12 000 ton stålkomponenter. Exportören är Miilux och den slutliga mottagaren är fordonstillverkaren BMC. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
25.01.2023 14:06 UPPDATERAD 25.01.2023 18:40
HBL har fått ta del av det exporttillstånd för försvarsmateriel till Turkiet, som Försvarsministeriet beviljade på tisdagen. Tillståndet är undertecknat av försvarsminister Mikko Savola (C), och gäller export av 12 000 ton pansar för armerade fordon. Det är stålföretaget Miilux, baserat i Brahestad, som har ansökt om tillståndet. 
Finland har låtit bli att sälja vapen och annan försvarsmateriel till Turkiet sedan den turkiska attacken mot kurder i norra Syrien år 2019. Miilux hör till de finländska företag som har omfattats av exportstoppet. Enligt tidigare uppgifter till Yle fick Miilux exporttillstånd före 2019, men inte förnyat tillstånd i november 2021. I oktober 2019 köpte en turkisk pensionsstiftelse sjuttio procent av Miilux. 
När dåvarande försvarsministern Antti Kaikkonen (C) besökte sin turkiska kollega Hulusi Akar i Ankara i december meddelade Kaikkonen att Finland kan se över vissa exportavtal.

ANDRA LÄSER