Serier i spets, serier om sorg – Hanneriina Moisseinen får årets Puupäähattu-pris

Finlands serieförenings Puupäähattu-pris tillfaller i år konstnären Hanneriina Moisseinen. Föreningens 50-årsjubileum till ära får dessutom fem personer titeln serieråd.

Ur Hanneriina Moisseinens Setit ja partituurit (2010).
05.03.2021 12:25 UPPDATERAD 05.03.2021 12:45
Puupäähattu-priset har delats ut av Finlands serieförening årligen sedan 1972. I prismotiveringarna konstaterar man att Hanneriina Moisseinen (f. 1978) kombinerar olika slags tekniker i sina arbeten och att hennes serier därmed kommer läsaren nära på ett nytt sätt. I sitt berättande kombinerar hon bland annat tyger och sömmar, spets, fotografier och känsliga blyertsteckningar. Som konstnär är hon en förnyare med få internationella motsvarigheter.
I sina verk hittills har Moisseinen har behandlat teman som skam och sorg. Albumet Isä (2013) kan betraktas som hennes genombrott och handlar om barnets försök att förstå en fars plötsliga försvinnande. I Kannas (2016) behandlas sorgetemat på riksnivå: hur både människor och djur tvingades fly kriget i Karelen. Moisseinen erhöll statspriset i scenkonst 2016 och har förutom serier har också gjort miljökonst och film. Hennes verk har ställts ut i över femton länder och översatts till flera språk.
Föreningens 50-årsjubileum till ära får dessutom fem personer som främjat den finländska seriekulturen titeln serieråd: kulturproducenten Kalle Hakkola, fackboksförfattaren Ville Hänninen, VD Esko Oksiala, konstterapeuten Susanna Partio och förlagsredaktören Saara Pääkkönen.
I samband med priset öppnas en retrospektiv Moisseinenutställning i Seriecentrum i Berghäll, som är öppen 5.3.–30.4 ifall undantagstillståndet tillåter.

ANDRA LÄSER