Nato: Ingen medveten attack – det här vet vi nu om explosionen

Inget tyder på att robotnedslagen i Polen var resultatet av en medveten attack, säger både Natochefen Jens Stoltenberg och Polens president Andrzej Duda. Alltmer pekar mot att det var en ukrainsk försvarsrobot som slog ned, något Ukrainas president tillbakavisar. 

Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
16.11.2022 07:15 UPPDATERAD 17.11.2022 08:20
Två personer dödades i östra Polen på tisdagen i samband med explosionen.
Enligt Polen går inte att bevisa att den robot som slog ned var ett angrepp mot landet. Det går heller inte att bevisa att roboten avfyrades från Ryssland, säger Polens president Andrzej Duda.
Robotnedslaget var troligtvis en olycka, uppger han.
Även Natochefen Jens Stoltenberg säger att robotnedslaget i Polen inte var avsiktligt. Natoländernas ambassadörer satt samlade i extramöte under onsdagsförmiddagen i Bryssel. Efteråt säger Stoltenberg det som flera Natoländer redan konstaterat: sannolikt var det en ukrainsk luftförsvarsrobot som slog ned.
– Utredning av den här incidenten pågår, men vi har ingen indikation på att det här var resultat av en medveten attack, säger generalsekreteraren på en presskonferens i Bryssel.
– Men låt mig göra en sak klar: det här är inte Ukrainas fel, säger Stoltenberg – med hänvisning till att Ukrainas syfte var att försvara sig mot ryska robotar.
– Ryssland måste avsluta det här meningslösa kriget, manar Stoltenberg.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är inte med på noterna. Han understryker att det inte rörde sig om en ukrainsk robot och han ber om "all information" i fallet av sina allierade.
– Jag tvekar inte – det här var inte vår robot, sade Volodymyr Zelenskyj i ett tv-sänt uttalande på onsdagseftermiddagen.
– Baserat på våra militära underrättelserapporter tror jag att det var en rysk robot.
Läs mer: Zelenskyj: Det var inte en ukrainsk robot

Preliminära uppgifter talade om rysk robot

Under tisdagskvällen uppgav en högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla för nyhetsbyrån AP att det var frågan om en eller två rysk robotar som slagit ned i Natolandet Polen.
På onsdagsmorgonen, under ett snabbinkallat möte med G7- och Natoländers ledare på plats på G20 mötet i Indonesien, kom USA:s president Joe Biden ändå med andra uppgifter. Enligt presidenten är det troligen inte Ryssland som avfyrade roboten.
Han säger att det var den bana som missilen tagit som skapade tvivel om att den avfyrats från Ryssland.
President Joe Biden speaks about the situation in Poland following a meeting with G7 and European leaders on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 16, 2022.
Enligt nyhetsbyrån AP, som hänvisar till flera anonyma amerikanska källor med insyn, ska det enligt preliminära uppgifter ha varit Ukraina som avfyrat missilen mot ryska robotar riktade mot ukrainsk infrastruktur.
Talespersonen Lukasz Jasina på polska utrikesministeriet sade i uttalandet att ”en rysktillverkad robot har slagit ned och dödat två personer i Polen”.
Rysslands försvarsministerium var snabbt med att dementera uppgifterna. Enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass kallade ministeriet påståendet om ryska robotar i Polen för ”en medveten provokation” för att trappa upp situationen.
”Det utfördes inga anfall mot mål nära den polsk-ukrainska gränsen av ryska vapen”, skriver försvarsministeriet i ett uttalande enligt ryska Interfax.

Manar till lugn

Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato, manade på tisdagskvällen till lugn på Twitter, där han skriver att det är viktigt att alla fakta kommer fram.
Polen har ökat sin militära beredskap efter uppgifterna om robotarna. Ett flera timmar långt säkerhetsmöte för regering och säkerhetsråd följdes av internationella samtal på högsta nivå.
Statsminister Sanna Marin, som träffade Estlands premiärminister Kaja Kallas på tisdagen, twittrar att Finland tills vidare följer med situationen.

Traktor förstörd

Explosionen ska ha inträffat på ett fält utanför byn Przewodów, som ligger knappt 100 kilometer norr om den ukrainska staden Lviv. 
En traktor ska ha förstörts och på bilder på sociala medier syns en större krater. Två personer dödades.
Enligt polska radiostationen Lubin inträffade explosionen klockan 15.40 lokal tid. Just då pågick den massiva ryska robotattacken mot Ukraina, bland annat mot Lviv.
En talesperson för närområdets brandförsvar säger att inte heller de kan ange orsak till explosionen, och bedömare anser att det är för tidigt att säga vad som orsakat förstörelsen. Och om det var en robot, är frågan varifrån den kom och om det var en medveten handling.
I den här artikeln har vi uppdaterat om det senaste rapporterna efter explosionen i Polen. Artikeln senast uppdaterad  17.11 klockan 8.20.

ANDRA LÄSER