Fler döda i stora översvämningar i Australien

Skyfallen vräker ner över stora delar av Australiens östkust och har orsakat vad som beskrivs om "aldrig tidigare skådade" översvämningar.Minst 20 människor har hittills omkommit i vattenmassorna.

En villa i Londonderry i utkanten av Sydney ligger under vatten.
Susanna Persson Öste/TT
08.03.2022 08:10 UPPDATERAD 08.03.2022 12:09
Regnet har de senaste veckorna öst ner oavbrutet över Australiens östkust. I såväl landets tredje största stad Brisbane, som den största staden Sydney, har områden lagts under vatten.
De kommande 48 timmarna väntas bli ännu tuffare för invånarna i Sydneyområdet och tusentals invånare i mångmiljonstaden har fått order om att lämna sina hem.
– Vi varnar för intensiva skyfall som sannolikt kommer att leda till livshotande och farliga översvämningar, säger Dean Narramore, meteorolog vid landets vädermyndighet på en presskonferens.
Sammanlagt har hundratusentals människor längs Australiens östkust beordrats att lämna sina hem den senaste veckan.
Minst 20 människor har hittills mist livet i ovädret i delstaterna Queensland och New South Wales. På tisdagsmorgonen steg dödssiffran ännu en gång när en mamma och hennes vuxne son påträffats avlidna i vattnet i Sydneys västra utkanter, sedan deras översvämmade bil hittats övergiven, rapporterar ABC News.
– Det här är den blöta motsvarigheten till "den svarta sommaren", säger räddningstjänstens talesperson Phil Campbell till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till de omfattande skogsbränder som härjade i Australien brandsäsongen 2019–2020.
Skadorna som översvämningarna har orsakat i naturen och på infrastruktur och byggnader är lika förödande som de enorma skogsbränderna då, enligt Campbell.

ANDRA LÄSER