Homofobin finns mitt ibland oss

Våga bemöta homofobin, som tenderar att växa i macho-nationalismens fotspår överallt i Europa.

01.07.2016 06:00
Det är pridevecka i Helsingfors dryga två veckor efter illdådet i Orlando där 49 mänskor miste livet och över 50 skadades. Dagens Nyheter rubricerade (19.6): ”Det livaktiga hatet mot hbt-personer angår oss alla.” Så sant så. Därför är det viktigare än någonsin att delta i prideparaden i Helsingfors och även på alla andra orter i Finland där pride ordnas. Ett samhälle som inte försvarar utsatta minoriteter förråas. Därför borde angreppet i Orlando beröra oss alla och inte bagatelliseras som blott "de homosexuellas Utöya”.
Orsaken är att homofobin är verklig och finns mitt ibland oss även i Finland. Och det speciellt på mindre orter. Björn Wiman skriver i DN: ”Vi inbillar oss gärna att vi lever i en helt upplyst tid där fördomar och hat mot hbt-personer har försvunnit... Orlando visar att så inte är fallet.”
De flesta massmedier i Finland avfärdade Orlandomassakern med en axelryckning eller med helsidestexter om vilka möjliga kopplingar Omar Mateen hade till IS (HS 14.6). HBL hemföll till att rubricera Mateen rätt och slätt som ”skytten”, som om Mateen skulle ha deltagit i en skyttetävling.
Nej, Finland är ännu inget medborgarsamhälle som Sverige. De svenska medierna fokuserade på de bakomliggande faktorerna till Mateens sjukliga homofobi och förföljelserna mot hbt-mänskorna. Låt oss en gång för alla slå fast att Mateen var en homofobisk mördare. Han sköt kallblodigt homosexuella till döds just för att de var homosexuella.
Varför gick inte massmedierna i Finland in för att särskåda problematiken med homofobin? Varför skyggar vi för att kritisera fundamentalistiska religiösa normer? Alla koder duger verkligen inte i ett modernt och jämlikt samhälle.
Visst har mycket förändrats till det bättre två år efter att ärkebiskop Mäkinen bad om ursäkt för kyrkans grymma inställning till hbt-personer. Han tillade dock att homofobin lever genom att man tiger om problemet och förbiser det. På många arbetsplatser fortlever den där ett maskulinitetsideal upprätthålls, även av kvinnor i ledande positioner. En karl skall vara stor och stark och inget annat, punkt.
Kaleva, som utkommer i Uleåborg, hade dock en klarläggande intervju (14.6) med psykolog Raija Pohjamo. Man har i psykologisk forskning kommit fram till att en fobi kan triggas i gång av hat. Det kan kännas enklare att ty sig till hat än vidkännas sin rädsla, som ligger utanför den fobiska personens kontroll. Enligt Pohjamo kan en hatisk homofobi växa och bli så besinningslös att personen blir mycket aggressiv. I bottnen finns ofta ett traumatiskt stört känsloliv från barndomen.
Att notera är att den första vetenskapliga forskningen kring homofobiska personer publicerades först 2015 (Live Science Contributor). Av den framgår att homofobiska personer för det mesta själv hyser homosexuella begär. Även Omar Mateen besökte gay-chatsidor och gayklubben Pulse. Andra faktorer såsom religion, macho-maskulinitet och kvinnohat påverkar hat mot hbt-personer. Forskarna fann att homofobiska personer hade svårt att kontrollera sina impulser, aggressioner och oförmåga att se problemet i sig själva.
Våga därför bemöta homofobin, som tenderar att växa i macho-nationalismens fotspår överallt i Europa. Våga därför manifestera för ett jämlikt samhälle. Att delta i prideparader är även tillika ett stöd för all ovärdig och ojämlik behandling av mänskovärdet. I dag så viktigt inte minst med tanke på att Finlands regering nyligen antagit mänskorättsvidriga familjeåterföreningslagar. Pride är mycket mer än sexualitet. Pride är en påminnelse om att mänskovärdet inte får kränkas.

Stefan Nyman

Jakobstad

ANDRA LÄSER