Tim Sparv får internationellt pris – "Han agerar då han ser att det behövs"

Landslagskaptenen i fotboll Tim Sparv tilldelas internationella spelarfacket Fifpros "Player Voice Award".

Tim Sparv.
19.11.2021 15:53 UPPDATERAD 19.11.2021 16:11
Tim Sparv har under de senaste åren aktivt tagit ställning i människorättsfrågor. Sparv, lagkapten för det finländska herrlandslaget i fotboll, var aktiv då Bollförbundet bestämde sig för att betala ut lika stor ersättning till damerna som till herrarna då spelarna är med sina respektive landslag.
I år har Sparv talat för migrantarbetarnas arbetsförhållande i Qatar där fotbolls-VM ska avgöras nästa år.
Vi måste prata om Qatar var rubriken på den text som Sparv i september publicerade på The Players' Tribune, en sajt där idrottare skriver personliga texter.
I texten kritiserade Sparv både internationella fotbollsförbundet Fifa och arrangörerna för VM i Qatar nästa år. Sparv är också aktiv i Amnestys kampanj som uppmärksammar brott mot mänskliga rättigheter i Qatar. Och Sparv är en av åtta idrottare som fungerar som språkrör för Förbundet för mänskliga rättigheters idrottskampanj Mänskliga rättigheter är en del av idrottens kärna.
Gästarbetarna som byggt upp infrastrukturen (bland annat arenorna) inför VM i Qatar lever under vad som av bland annat Human Rights Watch beskrivits som slavlika förhållanden. Enligt The Guardian har över 6 000 gästarbetare fått sätta livet till i samband med VM-byggen.
Sparv har genom sitt arbete belyst problemen och satt press på både Fifa och arrangörerna i Qatar.
På fredagen fick Sparv ta emot internationella spelarfacket Fifpros pris "Player Voice Award". Priset delas ut till den spelare som höjer sin röst för att förbättra kritiska arbetsförhållanden, skriver Fifpro.
– Jag är rörd och ärad att få ta emot det här priset. Jag vet att det finns många idrottare i hela världen som utför ett fantastiskt arbete. Det här priset betyder mycket för mig, säger Sparv i Fifpros pressmeddelande.
Prisjuryn motiverar Sparvs pris så här:
"Prisjuryn är imponerad av sättet Tim talar för de marginaliserade grupperna. Han är ett bra exempel för andra då han inte bara lyfter fram problematiken i ämnen som utbildning, jämställdhet och mänskliga rättigheter utan han agerar också då han anser det vara nödvändigt".

ANDRA LÄSER