Guide: Så odlar du året runt

Det är snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

För vintersådd måste frön och växter som tål frost användas, som sallad, morötter och spenat.
En näve rucola på hembakt pizza, egenodlad spenat eller kanske ett knippe små knapriga rädisor? Den ihärdige hemmaodlaren kan mycket väl lyckas odla fram salladsblad och spenat även under hösten – naturligtvis beroende på väder, vind och växtzon.
Samtidigt är det hög tid att göra sig redo för årets andra odlingssäsong inom kort.
Planera odlingen inför vintern, tipsar journalisten och trädgårdsbokförfattaren Lena Israelsson.
– Förbered en bädd redan nu, en pallkrage. Så i december och täck med fiberväv, så kan man få en skörd väldigt tidigt, tipsar hon.
– Jag har tunnelväxthus och där sår jag allt – rädisor, rucola, spenat. Det kan komma redan i mars.
En pallkrage med övervintrade grödor – bara att skörda när andan faller på.
Morötter, svartrötter, vintersallad, mangold, persilja och palsternacka – det finns en rad olika grödor att välja på och som går utmärkt att förkultivera under årets kallaste tid. Med hjälp av ett kallväxthus, drivbänk eller fibertunnlar och med några lager fiberväv som skyddar sådden höjer du temperaturen i jorden. Du kan till och med försöka odla på balkong.
Under årets kalla månader kan du även börja driva upp småplantor med exempelvis kål och mangold. Bara du täcker sådden så kan fröna börja gro redan tidigt nästa år.
– Jag sådde på balkongen i vintras. I december sådde jag i plastlådor, säger Lena Israelsson.

Grödor att odla i kylan

En rad olika växter lämpar sig väl för sådd i vinter. Här är några grödor att prova med:
• Den asiatiska kålen Pak choi kan sås under tidig höst och skördas cirka två månader från sådd. Prova även att så på balkong, och täck krukan med väv om det blir för kallt. Ät miniblad i sallad eller skörda större blad att woka.
• Rädisor gror och växer snabbt, och kan om du ha tur (och tillräckligt mycket soltimmar) skördas även under hösten. Annars en bra gröda att vinterså i fibertunnel för tidig skörd i vår.
• Rucola, eller senapskål, är liksom spenat busenkelt att odla. Så frön i kruka eller pallkrage, eller varför inte prova att odla den i odlingstunnel.
• Plocksallad av olika slag. Det här är frön som gror bäst när jorden inte är för varm. Prova en sådd under tidig höst. Kanske salladen inte hinner bli fullvuxen – men även små blad är fräscha att blanda ihop en hemmaodlad sallad av.
• Morötter, svartrötter och palsternacka: Så i november och december. Täck och skydda från kyla. Fröna gror tidigt i vår.
• Persilja och dill går bra att förså inför nästa säsong.
• Vitlök planteras under hösten, för skörd nästa sommar. Sätt klyftor några centimeter ner i jorden.
Källor: Weibulls, Hasselfors garden, Nelson garden, Farbrorgrön.se och Odla.nu

Så rotfrukt i november

Johannes Wätterbäck, odlingsinspiratör och trädgårdsförfattare.
Johannes Wätterbäck, trädgårdsbokförfattare som driver bloggen Farbror Grön, satsar även han på vintersådd. Införskaffa fröer kan man börja göra redan nu.
– Ja, nu öppnar fröfirmorna. Ska man ha roliga sorter så kan man köpa dem nu så har man jobbet gjort, säger han.
I november och december ska allt ner i jorden.
– Då sår vi de flesta rotfrukter, till och med ovanpå tjälen. Vi lägger på två centimeter tinad jord över tjälen och sår svartrot, morötter och palsternacka men även dill och persilja. Frön sådda i november får ett försprång i vår och ger ofta tidigare skörd.
Vitlök ska sättas i myllan på hösten för att ge skörd nästa sommar.
Nu under hösten passar Johannes Wätterbäck samtidigt på att ta till vara på det som blev över av sommarens grönsaksplantor.
– Vi har ofta plantor kvar i växthuset som vi planterar ut nu, för skörd under höst och tidig vinter. Man kan skydda dem genom att lägga över fiberduk och skörda av det man har kvar.
– Vi lämnar kvar många grödor över vintern som till exempel kål och broccoli och skördar ända fram till januari.

ANDRA LÄSER