Av med solglasögonen och fram med paraplyet – så här blir vädret de kommande veckorna

Den genomsnittliga nederbörden i maj har varit mellan 30 och 60 millimeter, enligt Foreca. De närmaste veckorna fortsätter i samma tecken.

Dags att ta fram paraply och gummistövlar för nu fortsätter det dåliga vädret.
"Veckan i månadsskiftet maj-juni fortsätter vädret att vara regnigt och svalt i södra halvan av landet, i norr är veckan varmare än genomsnittet", skriver meteorologen Joanna Rinne på Forecas blogg.
Vädret är exceptionellt regnigt just nu. Enligt Rinne är den dagliga nederbörden snart uppe i 1-15 millimeter och störst är den i södra Finland.
"Veckan som börjar den 30 maj kan nederbörden i veckan på vissa platser vara till och med högre än genomsnittet i maj."

Månadsprognos

30 maj-5 juni: Veckan blir svalare än vanligt i söder och varmare än vanligt i Lappland. Det regnar betydligt mer än normalt.
6-12 juni: Medeltemperaturerna för veckan är i stort sett svalare än genomsnittet. Mängden nederbörd den här veckan är normal eller något över genomsnittet för perioden.
13-19 juni: Medeltemperaturen är normal eller något svalare än tidigare år. Att förutsäga mängden nederbörd så långt in i framtiden är svårt, men det verkar som att det kommer regna en del.
20-26 juni: Enligt prognosen blir det något varmare än normalt, och det kommer också mindre nederbörd än normalt.
Källa: Foreca
Från och med månadsskiftet är det också svalare temperaturer än vanligtvis som gäller. Rinne skriver att temperaturen till och med kan vara under 10 grader på regniga dagar. Som högsta temperaturer spås nästan 20 grader.
Till midsommarhelgen förväntas förbättring i väderväg. Men Rinne menar att det kan vara för tidigt att säga med säkerhet.
"Vädret i Finland är dock varierande till sin karaktär, så det är för tidigt att säga vad det skulle innebära till exempel när det gäller förekomsten av varma dagar. Månadsprognosen kan slå in på många olika sätt"
ANDRA LÄSER