Nu drar stormen in över Helsingfors

Vinterstormen drar in över huvudstadsregionen med full styrka i kväll med en vindstyrka på över 21 meter i sekunden. Om du inte nödvändigtvis måste köra bil i kväll så rekommenderar meteorologen att stanna hemma.

Meteorologen uppmanar bilister i södra Finland att stanna hemma. 
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
12.12.2022 13:06 UPPDATERAD 12.12.2022 19:32
– Det kommer rikligt med snö och vinden gör att det ställvis bildas höga drivor, varnar jourhavande meteorologen Anna Latvala på Foreca.
Vinterstormen kommer söderifrån och drabbar först sydkusten. Snöfallet börjar redan vid lunchtid, men i takt med att vinden tilltar i styrka under eftermiddagens lopp övergår snöfallet till snöstorm under kvällen.
– På Finska viken når vinden stormstyrka i kväll, men också på landområden kommer den byiga vinden tidvis att vara mycket stark, säger Latvala.
Gränsen för storm går vid vindar som blåser över 21 meter per sekund och det räknar meteorologen med att sker på Finska viken under måndagskvällen. Hon varnar också för att körföret blir mycket dåligt.
– Snöstormen förflyttar sig norrut under nattens lopp och för med sig rikliga snöfall. I Södra Finland kommer det att snöa 10–15 centimeter, ställvis till och med 20 centimeter. Lägg därtill en hård nordostlig vind och det betyder att trafiken kommer att drabbas hårt av stormen. Jag rekommenderar att de som inte måste köra bil i kväll stannar hemma, säger Anna Latvala.
Också tågtrafiken påverkas. Finntraffic har i samråd med VR och HRT bestämt att minska på turtätheten i huvudstadsreionens lokaltrafik från klockan 14.40 på måndagen. Då avgår A- och K-tågen med 20 minuters mellanrum. Övriga tåglinjer kör som normalt.
Redan nu råder det vinterförhållanden längs alla vägar i Finland och snötäcket är över 20 centimeter djupt överallt bortsett ifrån Egentliga Finland, där det bara finns omkring 10 centimeter snö.
Ett tjockt snötäcke täcker redan nu stora delar av Södra Finland och under måndagskvällen kommer det ställvis 20 centimeter nysnö till. Det kommer att påverka väglaget och körföret förutspås bli dåligt i Nyland och Tavastland.
– Kombinationen rikliga snöfall och hård vind betyder att snön inte kommer att  lägga sig jämnt på marken i kväll, utan det kommer att bildas snödrivor som tidvis blir höga, medan det på andra ställen knappt kommer någon nysnö alls. Det här kommer att synas i trafiken då snön hopar sig i körfilerna, varnar Anna Latvala.
Också trappan framför Domkyrkan i Helsingfors är täckt med snö, lagom till luciadagen och kröningen av Finlands lucia.

På skidor i kväll?

De som tänker bege sig ut till fots eller på skidor i kväll gör klokt i att klä på sig rejält, för det kommer att vara kallt.
– Man kan räkna med att vädret känns cirka tio grader kallare än vad termometern visar på grund av den hårda vinden och snön som piskar mot ansiktet. I Nyland utlovas –10 grader, men det kommer att kännas som –20 grader, påminner Anna Latvala.
Vinterstormen drar in söderifrån och slår till mot sydkusten under måndagseftermiddagen. Kombinationen hård vind, snöfall och en temperatur som ligger omkring –10 grader gör att vädret känns isande kallt.
Vinterstormen drar ganska snabbt norrut. Anna Latvala förutspår att stormen lugnar ner sig i Södra Finland redan i natt och att tisdagsmorgonen gryr mycket snörik men med ganska lätta vindar. Snöfallet fortsätter ändå under hela tisdagen, med korta upphåll här och var.
Hur har du förberett dig inför stormen? Tipsa oss gärna. Det går även att skicka in bilder till nyheter@hbl.fi.

ANDRA LÄSER