Orpo gratulerar Vartiainen: "Helsingfors får en utmärkt borgmästare"

Samlingspartiet tar en solklar seger i kommunalvalet i Helsingfors och Juhana Vartiainen blir ny borgmästare. Han skyler över de ideologiska skillnaderna och säger att de främsta partierna i Helsingfors har rätt liknande mål.

Helsingfors är blått den här junikvällen, både på Salutorget och i kommunalvalet. Samlingspartiet blir största parti i Helsingfors och Juhana Vartiainen kan räkna med att utses till borgmästare. Anni Sinnemäki och De Gröna når inte lika långt.
13.06.2021 20:39 UPPDATERAD 14.06.2021 07:48
När han anländer till den uppriggade tv-studion på Salutorget någon minut i åtta på valkvällen vankar har nervöst runt en stund. Inom kort börjar direktsändningen där han förväntas kommentera en ännu oviss valutgång i samma ögonblick som resultaten av förhandsrösterna dyker upp på mobilen.
När hans medarbetare tillkännager siffrorna tror Juhana Vartiainen att han skämtar.
– Samlingspartiet tar över 30 procent? Det kan inte stämma. Det är för bra för att vara sant, säger han.
Det är det också, för i det här skedet ligger Samlingspartiet hela nio procentenheter före De Gröna. Både Vartiainen och De Grönas borgmästarkandidat Anni Sinnemäki vet att en del av den ledningen kommer att smälta bort under kvällen.
Båda två är försiktiga och vill avvakta tills fler röster är räknade. Samtidigt vet vi att de räknade förhandsrösterna utgör en ansenlig del av alla röster som avgivits i valet. Vi vet att De Gröna knappade in på Samlingspartiet med fyra procentenheter förra gången, och vi vet De Gröna brukar vara starkare på den egentliga valdagen.
Men bara några minuter över åtta vet vi också att marginalen är för stor för att De Gröna ska ha en riktig chans att gå förbi. Spelet är avgjort innan kvällen ens hade börjat. Vartiainen kan inte veta det i det här skedet, men bara tre av de nio procentenheterna ska komma att smälta bort. Han parti ska bli solklart störst i Helsingfors.
Även om Vartiainen helst inte skulle spekulera i ett tidigt skede säger han:
– Om de här siffrorna skulle visa på det slutliga utfallet tror jag att resultatet har en del med rikspolitiken att göra. De Gröna har positionerat sig så väldigt långt bort till vänster, som ett riktigt vänsterparti, medan det finns en borgerlig, liberal majoritet i huvudstaden.
Vartiainen säger att om han blir borgmästare vill han sammanföra partigrupperna i fullmäktige och driva ett samarbete för hela stadens bästa. Han säger att staden behöver både högerns hårda marknadsekonomi och vänsterns ideologi om att kakan ska fördelas mellan alla.
– Högern och vänstern behöver varandra.

Hur sannolikt är det att det låter sig göras i praktiken?

– Jag är återhållsamt optimistisk eftersom kampanjen har antytt hur likadana de främsta Helsingforspartiernas lösningar är. Det finns inga enorma ideologiska skiljelinjer.
Intervjuerna är snabbt undanstökade och Salutorget töms på folk. HBL och Vartiainen cyklar, av allt att döma olika rutter, till Samlingspartiets kansli i Kampen. Om han själv fortsatt är försiktig och avvaktande bryr sig hans jublande partibröder och systrar inte om att hålla någon artighetsfasad uppe. Här tar man ogenerat ut segern i förskott.
– Heja borgmästaren! jublar ett tiotal partiaktiva som samlats på kansliet när Vartiainen kliver in.
De har fog för sitt jubel. Fler röster har räknats och De Gröna har inte lyckats knappa in nämnvärt. Det här kan fortsatt sluta bara på ett sätt, men den blivande borgmästaren låter sig inte ryckas med i segerruset.
– Jag har skäl till försiktig optimism. Det är fortfarande spännande. Jag betraktar siffrorna med en forskares försiktighet, säger han.
En timme senare är marginalen nere på sex procentenheter, men där stannar den till midnatt.

Ingen röstmagnet

– Det har varit en spännande kväll, otroligt nervöst. Det är alltid omöjligt att veta hur siffrorna ska komma att falla på plats, säger Vartiainen.
Trots att detta inte är någon regelrätt valvaka, utan en småskalig tillställning för pressen plus några värdar och värdinnor från Samlingspartiet, går det inte att ta miste på hur de partiaktiva upplever detta. Samlingspartiet går mot seger både nationellt och lokalt, trots att man inte har varit värst bekväm med oppositionsrollen i rikspolitiken.
Partiledaren Petteri Orpo välkomnas med jubel och applåder när han anländer. Nu passar man på att fira både partiets seger nationellt och Juhana Vartiainens fullträff i Helsingfors.
– Gratulerar, herr borgmästare! Helsingfors kommer att få en utmärkt borgmästare, säger Orpo som strålar som solen.
Juhana Vartiainen var Samlingspartiets andrahandsval som borgmästarkandidat sedan Kirsi Piha avsade sig sin kandidatur efter ett internt bråk om partiets värderingar. Då den nuvarande borgmästaren Jan Vapaavuori var röstmagnet i förra valet får Vartiainen klart färre röster, inte ens flest i Helsingfors.
Jussi Halla-aho (Sannf) och Elina Valtonen (Saml) får fler röster, men det är Vartiainen som ska bli borgmästare.
– Jag ser fram emot mitt tuffaste ledarskapsjobb hittills, säger han.
Jämfört med Vapaavuori håller Vartiainen lägre profil och verkar åtminstone vilja räcka ut en hand till alla de större partierna i staden. Det kan bädda för en ny form av dynamik. Vapaavuori avrundade med en kanske mer ideologisk än pragmatisk fajt om de extra skolpengarna, som för att markera att budgetdisciplin är viktigt för honom och hans parti.
I Vartiainen kan Helsingfors få en borgmästare som likaså är vän av budgetdisciplin, men som verkar tro på ett mer inkluderande sätt att göra politik.
– Vi har ett rödgrönt block och så har vi Samlingspartiet. Båda behövs och de balanserar upp varandra, säger han.

ANDRA LÄSER