Kampen om tittarna slukar allt mer pengar – finländskt riskkapital till europeisk film och tv

När konkurrensen om film- och tv-publiken hårdnar, satsas allt mer pengar på produktionerna. Då behövs någon som finansierar projekten. Här har det finländska riskkapitalbolaget IPR.VC hittat en nisch.

Skådespelaren Ville Virtanen som Kari Sorjonen i serien Sorjonen, som är ett av riskkapitalbolaget IPR.VC:s framgångsrika investeringar.
20.09.2019 13:15 UPPDATERAD 20.09.2019 16:21
Nätbaserade videotjänster som Netflix, HBO och Viaplay växer snabbt världen över och fler aktörer väntas komma till. När konkurrensen hårdnar krävs hela tiden nytt och mera högklassigt utbud för att locka nya prenumeranter och hålla kvar de gamla. Samtidigt måste de traditionella kanalerna hänga med i tävlingen, vilket leder till en ökad efterfrågan på digitalt medieinnehåll.
– När massor av människor världen över kan se högklassiga produktioner blir resultatet att budgetarna för nya projekt hela tiden växer. Då ökar också behovet av finansiering, säger Timo Argillander, medgrundare och partner i riskkapitalbolaget IPR.VC, som specialiserat sig på investeringar i medieinnehåll.
IPR.VC grundades 2015 och har tidigare startat en fond på 20 miljoner euro för investeringar i finländska film- och tv-projekt. Nu har bolaget samlat ihop sin andra fond, som riktar sig mot europeiskt tv-innehåll, filmer och produktionsbolag. Enligt Argillander görs den första investeringen inom de närmaste månaderna.

ANDRA LÄSER